6 начина да миете съдове, без да вредите на здравето си

6 начина да миете съдове, без да вредите на здравето си

Всички видове гелове и прахове миришат, разбира се, прекрасно. И чиниите сякаш се мият доста добре. Но те са направени от нефтени продукти и почти всички битови химикали, които ни продават, са токсични. Замърсяват околната среда и освен това не се отмива напълно от чинии и тигани, колкото и да изплаквате съдовете.

Повърхностно активните вещества, съдържащи се в детергентите, навлизат в стомаха ни и там се държат по същия начин, както на повърхността на чиниите, които трябва да се мият – корозират. Резултатът: гастрит, язви, алергии и много други заболявания.

Екологичните препарати за миене на съдове вече се появяват в магазините, но те невинаги са ефективни и са скъпи. Междувременно има естествени средства, които могат перфектно да измият планина от съдове. Повечето от тях са във всяка кухня, вземете и използвайте.

За Безплатно извозване на стари мебели в регион София вижте в официалната страница на сайта.

Горчица

Тя перфектно отнема цялата мазнина. Следователно, това е най-доброто средство за измиване на мазни чинии и тигани. Може да действате по различни начини: натопете мокра гъба в чиния с горчица, нанесете я върху чиниите, избършете съдовете с паста от горчица и вода. Така може да напълните с горещата вода в мивка или леген, да добавите няколко чаени лъжички горчица и да измиете съдовете в този разтвор с обикновена гъба. Така всичко ще е перфектно измито.

Между другото, горчицата също може да събира химикали, които не се мият от чинии. Поне тя ще ги измие много по-ефективно, отколкото просто вода. Затова някои домакини първо мият силно замърсените съдове с малко количество почистващ препарат, а след това измиват с горчица.

Сода

Почиства тигани и тави, промива мазнините, дезодорира и неутрализира киселия вкус на водата. Содата може да почиства чайници, чинии, да служи за паста, с нея може да разтривайте съдове за хранене. Но содата може да надраска специални покрития, върху чинии, като тефлон. Затова трябва да се използва избирателно.

Сода може да се добави към сапунен разтвор (направен от сапун за пране). Тя допълнително ще засили концентрацията.

Освен сода за хляб, все още има множество приложения в домакинството. Това е разяждащо, макар и безобидно вещество. Когато използвате битова сода е по-добре да използвате ръкавици. Тази сода е по-силна алкална от содата. Освен това абразивните й свойства са по-високи. За да измиете опушени тигани, трябва да изсипете чаша сода в кофа, да поставите съдовете в разтвора и да го оставите за една нощ.

Оцет

Той сам не може да се справи с мазнините, но това ще помогне за дезинфекция на съдове, унищожава мухъл и вируси. За целите на дезинфекцията оцетът и гъбите за миене на съдове могат да се напръскват с оцет и да се добавят към пастите за почистване.

Оцетът се справя добре със замърсяването на стъклени съдове, например може да избършете очилата с него.

Сапун за пране

Универсално средство, особено обичано от домакините. В женските форуми отделни клонове дори са посветени на него, състоящи се от изявления за любов и списък на добродетели. Прането на сапун наистина може да замени много домакински химикали. Включително препарат за миене на съдове.

Предимството му са в това, че е сапун направен от органични вещества, не е продукт на рафиниране на масло, следователно не замърсява околната среда. Към него не се добавят багрила, консерванти и парфюми.

Сапунът е добре измит чинии, не оставят миризма. От тях направете домашно приготвена течност за миене на съдове или използвайте в обичайната, твърда форма. Във всеки случай, сапунът за пране перфектно премахва мазнините и други примеси.

Бамбукова салфетка

Тези салфетки са доста скъпи, трудно се купуват. Но от друга страна, перфектно премахват мазнините и мръсотията от чиниите, дори и без почистващи препарати, както екологични, така и не толкова. Салфетките са лесни за използване – трябва, само да ги миете периодично и те ще издържат доста дълго време.

Пепел

Трудно достъпен, освен ако не сте на вилата или на поход. От огъня или в печката може да получите толкова много отлични препарати, колкото искате. Пепелта абсорбира мазнините, а също така има лек абразивен ефект, така че може да се използва за почистване на листчета за печене или съдове за печене. Но, разбира се, не трябва да използвате за тефлоново покритие.

Методът на употреба е прост: изсипете малко пепел, върху измитата повърхност, добавете няколко капки вода и измийте получената паста.

Между другото, пепелта може да помогне, ако имате затъмнен емайлиран чайник или тиган. Необходимо е съдовете да се напълнят 1/3 с вода, да се излее вода и да се вари всичко в продължение на един час. След това изплакнете съдовете.

Източник: www.али.com