10 навика, които ви гарантират добър ден

10 навика, които ви гарантират добър ден

10 навика, които ви гарантират добър ден

В интерес на истината, няма магическа формула за развиване на добри навици. Няма нито еликсир, нито хапче, което да измести съзнателните, но неблагоприятни ефекти. Ако наистина искате да нарушите навика си на три етапа, опитайте това по следния начин:

 • Запишете един навик, който искате да промените (и защо!) В тетрадка. Дръжте бележника си постоянно под ръка.
 • Направете необходимите подготовки (например планиране, самоорганизация, вътрешна настройка и т.н.).
 • Когато възникне съпротива, използвайте съзнателно мислене, за да го преодолеете и препрочетете това, което е записано в тетрадката.

Хората погрешно свързват този процес с лишаването от нещо и смятат формирането на последователно поведение за твърде трудно. Не се заблуждавайте – това не е така. Нека разгледаме десет навици, които правят деня уникално по-добър.

 1. Определете целите и задачите си

Какво искате да направите днес и защо? Ето един банален пример за справка:

– Спрете до магазина по пътя към дома и купете зеленчуци;

– Обадете се на родителите;

– Измийте банята;

– Прочетете за екипите, които организират изхвърляне на покъщнина 088 888 2000.

 1. Събудете се рано

Дори да сте нощна птица, трябва да коригирате графика. В крайна сметка, ако имате стремежи и мечти, важно е да увеличите максимално всичките си 24 часа на ден. Ако се събудите рано, скоро ще забележите прилив на енергия, по-добри резултати и по-малко стрес.

 1. Пийте вода

Дами и господа, водата е вълшебен еликсир. Звучи скучно и безвкусно? Може би. Въпреки това, помислете за нейните предимства: водата елиминира токсините, улеснява храносмилането, повишава метаболизма, увеличава енергията, насърчава здравето на кожата и т.н.

 1. Откажете се от многозадачността

За тези, които не знаят, многозадачността – или изпълняването на множество задачи наведнъж – е критикувано многократно от невролози и психолози. Мозъкът може лесно да ви заблуди. Прескачайки от задача на задача, мислите, че правите всичко едновременно. Но всъщност не – просто превключвате между тях много бързо и това не води до подобряване качеството или производителността.

 1. Направете почистването

Има ли бъркотия или боклук около вас в момента? Погледнете бюрото си, погледнете в килера и по рафтовете. Имате ли нужда от всичко, което се крие там? Ако не, отстранете без съжаление. Външно разстройство = психическо разстройство.

 1. Отстранете всички джаджи

За хора, които са луди по най-новите джаджи, това звучи богохулно. Въпреки това, най-големият крадец на време вероятно е Интернет. Ето защо много работодатели блокират външни сайтове. Не забравяйте, че загубеното време е загубена възможност. Забавлявайте се с играчките и социалните си медии, но се опитайте да държите контрол над себе си.

 1. Създайте дневен график

Ако мразите идеята за планиране, тогава това е само защото все още не сте осъзнали степента на свобода, която идва с него. Хората не обичат графиките, защото ги намират за скучни и ограничаващи. Това не е така. Правилно проектираното ежедневие може да ви осигури по-независим начин на живот.

 1. Направете леглото си

Сигурно сте свикнали с това като дете, но сте пораснали и от време на време игнорирате това действие. Напразно и затова. Обосновката е достатъчно проста: когато извършваме едно продуктивно действие, се чувстваме добре и лесно, затова продължаваме да правим продуктивни действия, за да се чувстваме още по-добре.

 1. Отделете време за размисъл.

Нашето общество е изградено, върху идеята за производителността – това е факт от живота. По този начин постоянно се втурваме някъде и правим нещо през цялото време – и така всеки ден. Имате ли навика просто да спрете, да седнете и да мислите? Мечтаете, визуализирате, медитирате или „излизате в космоса“? Ако е така, значи

имате добра компания. Бил Гейтс и Джеф Безос, въпреки лудите си графици, винаги отделят време за пауза и обмисляне – казва се, че този навик е допринесъл за успеха им.

 1. Не забравяйте за останалите

Животът е твърде кратък, за да приеме всичко твърде сериозно. Каквото и да смятате за почивка, свободно време, забавление – било то игри, четене, водене на дневник или среща с приятели – отделете известно време за такова забавление. Забавата не е лукс, а необходимост.