борба с хлебарката

Хлебарки у дома – какво да правя

Ужас, виждате хлебарки по пода или на стената и изпадате в паника!

Не се тревожете, има спасение и за него ще поговорим сега. Винаги може да се доверите на професионален екип Превента ДДДД ЕООД по дезинфекция, дератизация и дезинсекция.

Може би насекомите са се появили наскоро и все още имате шанс, бързо да ги елиминирате.

Ако вече са се установили, ще е по-трудно, но не и невъзможно. Във всеки случай, първо трябва да прецените степента на бедствието.

Как да го направите, разберете в официалния сайт на: www.preventa.bg или продължете да четете:

Разгледайте всички кътчета и кутии в къщата – пространството под дъската, пролуките между тапета и стените или стени, ъгли в мебелите. Хлебарките обичат топлината и влажността, затова трябва да се обърне специално внимание на банята и кухнята. Хлебарките се чувстват най-уютно, точно там.

Невинаги е възможно да се открият тези насекоми. Те водят таен, най-вече нощен начин на живот и бързо се крият при съмнения за опасност. Необходимо е да потърсите следи от жизнената им дейност – останките от хитинови капаци (крила, крака и други части), празни или пълни яйчни капсули, от които по-късно ще се появят ново поколение насекоми, както и жизнени признаци – малки черни зърна.

Откъде са дошли и защо

Хлебарки могат да се качват и влизат у вас, през вентилационните канали от други апартаменти. Те се катерят по стените на терасите, минават по тръбите на отводнителната система, през отворена входна врата или пукнатини в стените. Ако хлебарките наистина идват от други жилища в съседство, ще е много трудно да се преборите сами с тях. На първо време трябва да изолирате всички вратички.

Насекомите избраха вашия дом, защото в него има топлина, влажни убежища, където могат да развъждат и да се скрият. Наред с това, хлебарките харесват места, където има много и вкусна храна, например трохи по масата или немити съдове в мивката. Всички домашни хлебарки, например, прусак (Blattella germanica) или черната хлебарка (Blatta orientalis), са синантропни видове, тоест те прехождат в жилището на човек и на практика, не могат да съществуват извън него.

Опасни ли са хлебарките

За разлика от комарите, бълхите и кърлежите, хлебарките не понасят опасните за хората заболявания, но съседите им може да не им допаднат, колкото вие. Бактериите, плесени и други потенциални източници на заболявания, които могат да се получат от чиниите или в човешката храна, се събират по краката и телата на хлебарките, което води, до симптоми на хранително отравяне. В допълнение, хлебарките могат да причинят алергични реакции и дори да доведат до астма.

Какво яде хлебарката

Тя се храни с всякакви органични отломки – както растителни, така и животински. Това означава, че остатъците по трапезата на човека са идеална храна за хлебарки. При липса на нормална храна, насекомите могат да прибягнат до хартия, кожа, тъкани и понякога дори сапун. Ако къщата няма и следа от храна, могат да обитават до месец време. Основното нещо за тях в такава ситуация е наличието на вода. Ако в къщата има достатъчна влажност, те ще оцеляват.

Казват, че са много упорити – дори след ядрена експлозия оцеляват. Вярно е?

Хлебарките са перфектно са адаптирани към най-тежките условия. Така например, смъртоносната радиация надвишава тази при хората с 6-15 пъти. Дори пестицидите не винаги се справят с унищожаването на насекомите. Сред популациите на хлебарки има индивиди, които са устойчиви на почти всеки химичен агент. Те създават нови поколения, които са устойчиви на инсектициди. Ето, защо учените са изправени пред голямо изпитание – постоянно да измислят нови начини за борба с хлебарки.

И как тогава да се справим с тях

Днес в магазините се предлагат безброй видове препарати и отрови срещу хлебарки. Те са не само на различни марки, но и в различен ценови диапазон. Предвид факта, че хлебарките владеят добре еволюцията, трябва да се използват най-нови продукти, с интегриран подход.

Специалистите на preventa са уверени, че интегрираният подход работи по-ефективно и си струва да опитате нови средства за борба с насекомите. Може да използвате няколко различни активни съставки или директно да наемете екип за борба с вредителите.

Защо екип за борба с вредители

Ако попаднете на хлебарки, които са развили устойчивост към инсектициди, тогава едва ли ще сте подготвени. За да има ефективност в борбата с хлебарките, фирма Превента ДДДД е насреща.

Как да попречим на насекомите да се върнат

Никой не е защитен от завръщането на хлебарки, особено ако те обитават съседни апартаменти, магазин в близост или място за обществено хранене в долната част на жилищната сграда.

Опитайте се да говорите със съседите си, разберете, дали имат такъв проблем, ако е така, тогава се борете с хлебарки заедно. Разбира се, няма да е излишно, ако наблегнете над чистотата – премахнете трохите и остатъците, не оставяте отворени кошчета, торбички със зърнени храни, брашно и захар, а също и подсушавате пространството, около мивката.

Повече за борбата с вредителите, вижте на адрес: http://preventa.bg.