Стенни рафтове: видове, функции, съвети за избор

Стенните рафтове са добро решение за декориране на пространството, както и за организиране съхранение на аксесоари и приятни неща. Такива ергономични дизайни могат чудесно да преобразят интериора. Те са подходящи за всяка стая. Понякога стенните рафтове могат да заменят по-обемни стелажи и дори скрин. В къщата нещата са просто незаменими!

Тук може да проверите и за Цени за почистване на мазета и тавани 089 500 5000.

В тази статия ще научите:

За характеристиките и видовете стенни рафтове;

От какви материали са направени?;

Полезни съвети за избор на стенни рафтове.

Покупката на стенен рафт за апартамент е достъпна за всеки. Ценовият диапазон варира в много широк параметър, но като цяло рафтовете са евтин елемент от интериора. В същото време модерните стенни рафтове изглеждат оригинални, стилни и имат много добро качество.

Има няколко модела стенни рафтове. Те се различават по конфигурация, което от своя страна определя разположението.

Така че, стенните рафтове са: класически, ъглови, висящи.

Класическите рафтове са най-простите и най-често срещаните. Те могат да бъдат с всякаква форма и размер, основната им характеристика е местоположението по протежение на плоска стена. Тя може да бъде обикновен рафт от една дъска или многостепенен дизайн с изключителен дизайн. Предимството на простите рафтове е, че са доста прости за сглобяване и закрепване към стената. В допълнение, широката гама от дизайни позволява да изберете най-подходящия рафт за различни цели.

Ъгловите рафтове са ергономично решение за празни, неизползвани пространства в ъгъла. В зависимост от дизайна, те могат да бъдат проектирани както за вътрешни, така и за външни ъгли. Най-популярните ъглови модели са в банята или килера.

Висящи конструкции – оригинална опция за вашия интериор. Тяхната особеност е принципът на закрепване: те се монтират на тавана. Опциите за монтаж могат да бъдат най-различни: въжета, вериги.

Да, такива рафтове не са много практични и надеждни, но изглеждат свежи, нестандартни и дори донякъде дръзки.

Материали за производство на стенни рафтове

Стенните рафтове са изработени от различни видове суровини. Зависят, както от външния вид, така и от много важни характеристики: здравина, надеждност, тип крепежни елементи.

 

Най-популярните материали са ПДЧ и МДФ. Те са доста силни, евтини и плюс това имат голяма гама от цветове. Рафтовете, изработени от естествено дърво, са много здрави и надеждни. По-скъпи по цена и по-тежки от рафтовете, изработени от ПДЧ. Стъклените рафтове са доста крехки, но „олекотяват“ интериора, придават му въздух. Основната им функция е декор.

Рафтове, изработени от пластмаса, макар и евтини, не са много надеждни. Те могат да бъдат деформирани и понякога изглеждат напълно непривлекателни..

Металните рафтове са масивни и издръжливи. Те не са подходящи за всеки интериор, но продуктът определено ще привлече вниманието.

Полезни съвети за избор на стенни рафтове

С правилния избор на стенен рафт, ще преобразите стаята. Тя ще се превърне в стилен и функционален елемент на интериора. Ето няколко съветът, които ще ви помогнат да изберете правилния рафт може да намерите и в EVRO5.COM.

Дизайнът и „настроението“ на рафта трябва да съответстват на дизайна на помещението, в което сте избрали този рафт. Например, ако имате интериор с много ъгли и лица, тогава рафтът трябва да бъде избран „геометричен“.

Рафтът трябва да бъде направен от същия или подобен материал като мебелите в стаята. Стенният рафт трябва да е в хармония с общата среда и за това намерете поне един предмет, с който идеално ще се комбинира в материал и цвят. В този случай модулна система ще ви бъде полезна. Цветът на рафта също не трябва да противоречи на цялостната цветова схема.

Когато купувате рафт, помислете, какво поставяте, върху него. Така вие решавате размера и натоварването, а оттам и материала. Например, стъклото може да не издържи огромно оборудване или големи обеми.

Стенният рафт не е толкова практичен предмет, колкото декора. Винаги го поддържайте чист и подреден.

Не прекалявайте с предметите на рафта. Въпросът не е, че той не може да издържи натрупаното тегло, а това, че натрупването на видно място създава усещане за разстройство.

Всичко може да е проектирано изцяло по ваш вкус!

За съдействие, относно почистване и извозване, търсете екипите на evro5.com.