Почистване на дома: как да направите есенно почистване като по книга

Почистване на дома: как да направите есенно почистване като по книга

Настъпването на есента е сигнал за много домакини, че трябва да започнат да почистват домовете си. Голямото или както много го наричат генерално почистване на къщата трябва да бъде добре организирано. За целта може да се обърнете към bulkom.com или сами да запретвате ръкави и да планирате.

Есенното почистване не означава само почистване на апартамент в тесния смисъл на думата, с измиване на прозорци, пердета и килими. Това е времето, когато се адаптираме и към студеното време, когато започваме промени в къщата, адаптирани към ниските температури, премахваме одеялата и дебелите одеяла, сменяме тънки дрехи с дебели.

Ако свободното време не ви позволява да почистите основно дома си, нашата препоръка е да използвате почистващи услуги. Фирми за извозване на стари мебели ще се погрижи за всички домакински задължения за много кратко време. Такива ще направят дома ви чист и адаптиран към новия сезон. Чистотата на къщата означава повече комфорт и енергия за всяко семейство, което прави живота ни по-красив. Почистването през този сезон трябва да внесе максимално свежест и да намали монотонната атмосфера, характерна за есента.

Ето и някои топ съвети за почистване на дома

Ако сте решили да почистите сами или искате да знаете, какво трябва да попитате фирма, в която се обадите за услуги по почистване на апартаменти, ето стъпките, които трябва да предприемете.

Почистване на дома: как да направите есенно почистване като по книга

Някои от препоръките ще са полезни, за да подготвите къщата за ефективно почистване от страна на домакините и есенното почистване да бъде успешно. За целта:

Изхвърлете всичко, което вече не е добро. Отървете се от всички ненужни вещи, събрани през годината и се разделете с всичко, което е счупено. Изхвърлете всичко полезно, за да поддържате реда по-лесно.

Свалете всички дрехи и полезни вещи през лятото. Трябва да се изберат летните дрехи, тези, които са все още полезни, да се приберат, а другите да се приберат в кашони и да се дарят или изхвърлят. Сред елементите на декорацията, които донесоха лятото в къщата и полезните предмети по време на горещината, като вентилатор, се отървете от тях или ги съхранявайте за следващата година. Опитайте се да поставите всичко на мястото му, да видите по-ясно, какво ви трябва и какво не.

Сортирайте дрехите и обувките си за студения сезон. Летните дрехи се перат, поставят се на закачалки в килера или в кашони за следващия сезон. Обувките и сандалите се почистват и поставят в специални кутии. Може да дарите дрехите и обувките, които знаете, че няма да носите, за да не претрупвате гардероба.

Подгответе есенния гардероб и дрешник за дебели дрехи. Знаем, че раздялата с тънките дрехи е трудна, но есента идва с ниски температури и е моментът, в който трябва да складирате всичко, което няма да ви е полезно през следващия сезон. Отървете се от молците в гардероба или складовото помещение, ако сте намерили гнездата им. Извадете всички дрехи от гардероба, за да ги проветрите, почистете вътрешността с влажна кърпа и поръсете с ароматни нафталин или лавандула. Приберете дрехите, като се опитате да не ги претрупвате много. Решете кои от вашите дрехи остават до вас, кои може да съхранявате, кои може да дарите на други, които се нуждаят повече от тях.

Внимателно почистете скрина или килера с дрехи. Почистваме праха, събран през целия минал сезон. Проверете състоянието на миналогодишните дебели дрехи, особено тези от кожа или вълна, и поставете всички сезонни дрехи в ред.

Премахнете дебелите одеяла и завивки, проветрете ги или ги изпратете на химическо чистене, ако е необходимо.

Почистете килера за останала зимнина или друга храна. Почистете рафтове и пренаредете храни и консерви. Тъй като е есен, имате възможност да ги замените с пресни, за да не ви липсват в студения сезон сладка и туршии. Време е да приберете бурканите, които не използвате извън дома, но ако нямате тази възможност, може да ги превърнете в различни декоративни предмети.

Почистване на дома, подготовка на къщата за есента

Нито една стая в къщата няма да остане без цялостно почистване. Банята, кухнята и спалнята се нуждаят от канализация, защото те са пространствата, от които зависи собственото ви здраве. Ето и другите аспекти, които трябва да спазвате в деня, посветен на почистването на дома ви:

Подгответе банята и кухнята. Въпреки че това са най-хигиенизираните стаи, сега е моментът да ги почистите допълнително, като премахнете старите продукти. В банята обърнете внимание на козметиката, изхвърлете тази с изтекъл срок на годност. Почистването на кухнята не е никак лесно, особено ако говорим за голяма и оборудвана кухня.

Обърнете специално внимание на домакинските уреди. Хладилникът, печката, съдомиялната машина, пералнята, микровълновата фурна, кафе машината или тостерът натрупват прах и мазнини с течение на времето. Паролуловителят също трябва да се почиства много внимателно. Той трябва да използва специални обезмасляващи разтвори, но не забравяйте да използвате гумени ръкавици, защото повечето от тези разтвори атакуват кожата. Не забравяйте плочките и местата, където мазнината капе или се стича.

Избършете праха от скритите места, почистете с прахосмукачка от стените и труднодостъпните ъгли. Това е моментът, в който е препоръчително да разместите мебелите и да почиствате с прахосмукачка навсякъде. Прахът обикновено се събира зад мебели, върху скринове и библиотеки, върху всички текстилни тапицерии и зад уреди. Не забравяйте лампите и полилеите. Извън прахосмукачката използвайте памучни кърпи, кърпи с мек косъм и разтвори за полиране на повърхности от дърво или готови материали.

Почистване на матраци и дивани. Матракът, на който спите всяка вечер, натрупва много бактерии, акари, прах, пот или мъртви кожни клетки, през цялото лято. Най-доброто решение е да използвате услугите за почистване на матраци с активна пяна, защото говорим за дълбоко почистване, което обикновено е невъзможно. Парното оборудване, използвано от специалистите, работи по метода на инжекционна екстракция, премахвайки петна, прах, акари и мухъл.

Почистване на килими. Тъй като във влакната са събрали прах, акари или остатъци от храна, това е благоприятната среда за развитието на микроби и бактерии, вакуумирайте килима от двете страни и освежете цветовете с помощта на разтвор от оцет и вода. За още по-задълбочено почистване се обадете на фирма за почистване на килими у дома.

Измийте прозорците. След като премахнете праха и мръсотията, възвърнете блясъка на прозорците, като ги почистите със спирт или закупен от магазина почистващ разтвор. Почистете рамките и касите и много важно комарниците, които сигурно са се напрашили, през лятото.

Изперете пердета и завеси. Пердетата пред отворените прозорци цяло лято са се напълнили с прах. Тук професионален почистващ препарат би свършил по-добра работа.

Почистете електронно оборудване от прах . Използвайте прахосмукачката, за да отстраните праха от зоната на радиатора и мека кърпа с електронен почистващ препарат за останалата част от устройството. При никакви обстоятелства не използвайте ацетон, алкохол или продукти на алкохолна основа. Екраните на телевизорите и мониторите се почистват със специални разтвори или с кърпа, навлажнена във вода с капка оцет. Важно е по време на почистване уредът да е затворен, т.е. изключен от контакта.

Преди да започнете есенното почистване, преценете необходимото време за тази задача, здравословното си състояние и преценете дали не е от ваша полза да се свържете с фирма за извозване на стари мебели и почистване на дома.

В заключение:

Есенното почистване означава физически усилия и време. Ако имате нужда от помощ за почистване на вашия апартамент, https://www.bulkom.com/ceni-izvozvane-stari-mebeli-sofia ще ви изпрати обучен екип, посветен на поддържането на високи стандарти за чистота!