7 Основите - най-важна част от строежа

Основите – най-важната част от строежа

В днешно време, ако искате да си построите свой собствен дом, има много готови проекти, които можете да ползвате. А можете и сами да проектирате вашият бъдещ дом.

Най-важното при строежа на всяко жилище или къща е неговата основа – това е опората му! Строителният материал, от който се изливат основите е бетонът. На пръв поглед изглежда лесно да си направим или да се сдобием с бетон. Но има някои неща, които трябва да знаем. От изключителна важност е всички компоненти да са смесени правилно, с точните пропорции. Забъркването на бетонова смес може да се окаже трудна задача. Най-добре е да се консултирате с експерти.

Намерете фирма, която да ви достави бетона. Това е бърз и надежден начин да получите бетон с високо качество. При вас ще дойде бетоновоз. Той е оборудван с механизъм, който се върти и постоянно разбърква сместа. С такъв камион бетона може да се подготви  и по време на шофиране, и в покой.

За кои неща трябва да проучите при изграждането на основите? Преди да проектирате вашият нов дом, уверете се, че под него има допустимо движение на подземни води и на земни пластове! Нали не искате след време дома ви да пропадне? За да бъдат основите устойчиви:

– използвайте добре смесен бетон;

– уверете се, че в основите няма подземни води;

– помислете какво натоварване ще им оказва сградата.

Много е важно преди да се излее основата, да бъде монтирана армировката и да бъдат изградени кофражите. Така че, първо подгответе тези неща, преди да поръчате бетона.

Основата също така зависи от вида почва, нивото на подпочвени води и вашите лични предпочитания. И нещо много важно, с което задължително трябва да се съобразите – помнете, че за изливане на бетона в основата, температурата на въздуха трябва да бъде по-висока от 5 градуса! Ако температурата е по-ниска – осигурете електрическо отопление или отложете строежа!

Източник: https://rabotnioblekla.bg/