Най-полезните съвети за почистване на мазе

Най-полезните съвети за почистване на мазе

Противно на общоприетото схващане, почистването на мазе не включва само и просто премахване на старите боклуци. Това е дейност, която се занимава с изсушаване и изчистване на всякакви отломки, струпвания, чак до отстраняване на вода, която често може да присъства в подобен тип зони.

Ето няколко съвета за почистване на вашето мазе:

#1: Обърнете внимание на прекъсвача

Водата и електричеството не се смесват. Ето, защо изключването на електричеството и газа трябва да са първото нещо в списъка ви задачи, преди почистване на мазе. Ако не знаете местоположението на прекъсвача, незабавно се свържете с електротехник.

Като цяло тези техници могат да ви дадат идеи къде да търсите и ако все още не го намерите, може да дойдат в дома ви, за да ви спрат тока.

#2: Оставете всичко да изсъхне, преди почистване

Мухълът расте за по-малко от два дни, така че изсушаването на мазето трябва да бъде основен приоритет, след наводнение или теч.

Може да използвате прахосмукачка за мокро и сухо почистване или водна помпа, ако имате опит как да използвате подобно нещо. Вентилатори и влагоуловител също ще ви помогнат да изсушите останалата част от пътя, след като водата бъде премахната.

#3: Почистете всички повредени елементи

Наводнението (независимо, дали е от канализацията или друг източник) може да бъде токсично и да замърси консерви и зимнина в мазето ви. Няма безопасен начин да ги почистите, така че е най-добре да ги изхвърлите.

Добра идея е също така да изхвърлите всички килими, подови настилки, стенни материали, изолация, легла и мебели, потопени във вода. Ако по такива има, дори само леки щети от вода, някои от тези елементи могат да бъдат почистени.

#4: Дезинфекцирайте

Дезинфекцирането на вашето мазе с антибактериален спрей може да помогне за унищожаването на вредните бактерии, но няма да спре всички организми да се развиват, след инцидент с наводнение. Белината, обаче може.

Важно е, да дезинфекцирате мазето си старателно за безопасността на вашето семейство и дома.

#5: Не забравяйте да изтъркате стените

Когато мислите за почистване на мазе, първото нещо, което идва на ум, обикновено е циментовият под. Въпреки, това не трябва да пренебрегвате стените.

Подобно на подовете, стените могат да бъдат засегнати от водата. Ето, защо е важно да почистите и нагоре по стената от пода и навсякъде, където има повреда, за да сте сигурни, че стените вече не са замърсени.

#6: Добавете водоустойчиво платно

След като водата изчезне, помислете за водоустойчиво платно, което в бъдеще да ви помогне да се преборите с щетите от вода в бъдеще. Това е изключително полезно, ако живеете в район, изложен на риск от наводнения, или имате по-стар дом, който е известен с течове.

#7: Предвидете всички необходими ремонти

Ще е по-лесно да видите щетите, които водата е оставила, след като мазето е почистено и от него са изнесени всички стари, излишни и ненужни неща. Това е вашият шанс да планирате ремонт и кардинално да промените цялата визия на помещението. Всичко това може да ви коства малко работа, но накрая ще имате изцяло реновирано мазе.

В заключение:

Sofia.bg.services могат да ви помогнат да координирате преместването, изхвърлянето и цялостно почистване на мазе, от началото до края. Екипите могат да доставят вашите артикули до новия ви дом, да ви помогнат да пренесете останалите артикули вътре в къщата (апартамента) и много повече. Ето и малко повече информация относно сравняването на офертите на хамалски компании: https://www.sofia.bg.services.