Колко време отнема приготвянето на ряпа

Колко време отнема приготвянето на ряпа

Точното време за готвене се определя от размера на самата ряпа. Големите плодове са готови само за 20 или 25 минути. Ще ви отнеме около 20 минути, ако искате да сготвите средно големи клубени. За малките ще са достатъчни и 15-20 минути. За да се разварят равномерно корените, предварително нарежете ряпата на малки кубчета. 

Ако използвате мултикукър за готвене на ряпа, заложете на режим „Готвене“ и стартирайте таймера за 20 минути. Този полезен зеленчук може да се готви по 2 различни начина – с добавяне на вода и с пара. Времето за готвене е същото.

Готовността на ряпата може да се провери съвсем лесно. Трябват ви вилица или остър нож. Забийте острието в ряпата и ако то прониква лесно в нея, време е да махнете тенджерата от огъня.

Ако готвите ряпа за детско меню, увеличете времето за готвене на половин час. Целта е да не се получат твърди бучки. Ако правите супа-пюре, предварително нарежете ряпата на малки кубчета. След това може да я сготвите за около тридесет минути по най-различни начини –  в обикновена тенджера, мултикукър, тенджера под налягане или тава.

Рецепта за приготвяне на ряпа на пара – бързо и лесно

За целта ще ви са необходими три средно големи репи, пет супени лъжици вода и пет супени лъжици сол.

Измийте репите и ги обелете преди готвене. Нарежете ги на филийки с дебелина 0,5 сантиметра. Натрийте всеки кръг старателно със сол. Поставете ряпата в тенджера или ако имате глинен съд, това би било най-добрия избор.   Покрийте нарязаната ряпа с вода и поставете във фурната за точно 1 час. Уверете се, обаче че капакът е плътно затворен. Парената ряпа се комбинира отлично с растително масло, пчелен мед, горчица и ферментирали млечни продукти. Сервирайте ястието, като му добавите някой от гореизброените продукти по избор. Разбира се, винаги можете да експериментирате и с нещо друго!

Източник: Всички Рецепти