Колко време да се упражнявате на китарата

упражнявате на китарата

На света има много повече китаристи отколкото всякакви други музиканти, поне това показват резултатите на пазара, където китари се купуват като топъл хляб. Всъщност това не е толкова важно. Всеки избрал да свири на китарата избира и начинът как да се образова, да учи китара, да напредва и всичко както си му е реда.

Тоест има китаристи, които се учат при професионални педагози, има такива, които са самоуки; има такива от новото поколение, които се учат онлайн чрез видеа на други китаристи и така нататък. Нещата стават още по-разностранни когато в сметката се намесят и китаристите, които го правят с различна цел. Някои искат да стават китаристи в рок групи, други се насочват към класиката, трети го правят за удоволствие, преди имаше и такива, които го правеха заради гаджетата…списъкът може да продължи до късно през нощта.

Общото обаче между всички тези китаристи, особено за амбициозните е по-колко време отделят за упражнения. Може да се напиша голяма книга по темата, но пак няма да има точен отговор за това, колко време трябва да се отделя за упражнения. Особено немотивиращо може да подействат думите на един известен китарист ( няма да споменаваме името му), който разказва, как се упражнявал много усърдно и си мислел, че напредва, но после дошло някакво дете от квартала и за 3 седмици започнал да прави неща на китарата, което въпросният китарист изобщо не можел да си представи.

Такива китаристи, които са по-надарени и по-лесно усвояват материала наистина не са малко, но идва един момент, в който също трябва да се упражняват и да развиват способностите, защото цялостно музиката не е само китара и следователно, за да се развият като музиканти, трябва да учат нови неща, техники, свирене с други музиканти и т.н.

Специалистите казват, макар да има изработени учебни стандарти за начинаещи, че няма от един момент на сетне субективният фактор е много важен. Всеки трябва индивидуално да напредва според възможностите си. Трябва да се упражнява достатъчно, че винаги да напредва по малко, но и не трябва прекалено да се насилва, за да не „изгори” в желанието си. Може би правилната рецепта е да се акцентира върху самите упражнения, тяхната важност и качество, а не толкова в тяхното времето измерение.

Източник: https://muzikalen-magazin.weebly.com/