детегледачка

Кой, кога и как наема бавачка

Предизвикателствата на големия град нарастват до незнайни предели, когато липсата на места за паркиране и претъпканият обществен транспорт ни смазва като сардини и се стигне до момента с трудността за записване на малчугана на детска ясла или градина.

Ако и ти си майка, решила да се върне на работа преди майчинството да е приключило, навярно си се сблъсквала с подобен род кризи.

Някои смятат, че наемането на бавачка е възможно само за богатите. Много млади хора обаче нямат баби, които да се притекат на помощ, нямат дядовци за надзор. Тогава е неизбежно да не се наеме човек, който да се грижи за малкото.

Така се появява една съвременна професия – бавачка.

Обществената й значимост нараства все повече. Все по-често се намират обяви за Предлагам и Търся работа като бавачка, а вече има и онлайн услуги – сайтове, които предлагат такива услуги.

Почасовото гледане на деца е услуга, която обещава на родителя малко спокойствие, в моментите, когато няма на кого да разчита или майката, в случая е принудена да се върне на работа, преди майчинството да е изтекло.

В някои случай, майките изпаднали в безизходица са принудени да платят по-малко от предвидената сума на първата мила и добродушна жена и да оставят на грижите й домът и децата си.

Важно е да се обърне внимание на възрастовите групи, а от тях много зависи и подборът на бавачка за децата.

Често се случва така, че само миловидното изражение и добрината на кандидата не са достатъчни, за да бъде нает за детегледачка. Нужни са и определени качества. Така например за най-малките децата до 1-а годинка е важно да се грижи акушерка. Тя ще следи за здравето на бебето и правилното развитие в началните месеци.

За деца на 2 годинки най-често се препоръчва бавачка с квалификация медицинска сестра. Такава ще може да реагира на всяка ситуация, когато детето се контузи, а в тази възраст, често стават инциденти.

За деца на 3, 4 и 5 годинки е добре да са под наблюдението и заниманията на психолог, а тези над тази възраст да са занимавани от човек с педагогическо образование. Така ако детето има талант да свири, да рисува или разбира чужди езици бавачката му може да забележи и да ви насочи за в бъдещото му развитие. Когато детето има проблеми с говора, наемете логопед, а ако му се отдават езиците, наемете педагог по чужд език.

Дали да е млада или стара:

Тук, едва ли някои ще ви даде точен отговор. От една страна младата детегледачка ще е забавна, ще си играе и няма да се уморява от детето ви, но няма спор, че няма да ума нужния опит. Ако пък се спрете на възрастната жена, то умората ще я е налегнала или вече няма да има и капчица настроение за забавление като дете, но пък опита ще е неоспорим фактор.

Вие решавате каква бавачка да наемете. Едно е важно, което трябва да запомните: по време на интервюто обърнете внимание дали момичето, жената говори чист литературен език, дали е чиста и спретната. Това са едни от най-важните критерии за избор. Обърнете специално внимание на това дали е толерантна към вас и детето ви.

Все пак ще се грижи за най-скъпото ви, влизайки под вашия покрив!