алергии

Кое в домовете предизвиква алергии

Почистването на жилищата е жизненоважен процес. Той не само трябва да се прави регулярно, но и да бъде съобразен. Така домът ще е защитен от алергени и здравето и чистотата ще царят там.

В домовете ни има множество места, където се натрупват прашни частици, плесен и мухъл. Всички те могат да отключат редица заболявания. На кои места да обърнем внимание, научете сега.

Статията ни е предоставена с любезното съдействие на www.bratstvoto.com:

В допълнение към тапицерията на килимите и мебелите, в къщата има много други предмети, където се натрупва прах. Това са плюшени играчки, които се превръщат в истинска „лежанка“ на прахови акари. По книги, и особено – в легла, където се натрупва голямо количество мъртви частици от кожата, затоплят се и са настанени удобно. Всичко това създава благоприятни условия за акари. Така и в перата на възглавници, дори могат да бъдат наречени идеален дом за тези вредители.

Всеки път, когато седнете на дивана, затворете или отворите завесите и дори вакуумирайте, огромно количество прах с алергенни частици се издига във въздуха.

Изглежда, че ако стаята се почиства систематично, килимите и мебелите се вакуумират, тогава количеството прах в стаята трябва да е минимално. Всъщност всичко е много по-сложно.

Почистването с обикновена прахосмукачка в повечето случаи води до влошаване на проблема. Така най-малките прахови частици не се задържат от прахосмукачката и падат обратно във въздуха, оставайки в суспензия за дълго време след това.

Алергените, които преди са били локализирани на килима, попадат във въздуха и се „разпръскват“ из цялата стая, а концентрацията им във въздуха се увеличава няколко пъти. В резултат на това вдишваме прах заедно с алергените. Ето защо е толкова важно да подходим към избора на прахосмукачка с цялата отговорност. Важно е да почистваме така, че ефективно да улавяме алергените по време на почистване и освобождаваме чист въздух, без прах. Трябва да се почиства така, че всички частици от мухъл, цветен прашец и бактерии с размер под 0,5 микрона да бъдат периодично отстранявани от всичко места в дома.

Тук може да видите и за: Извозване на стари мебели с братството на чистачите.