Климатик – намаляване на разходите и засилване на комфорта

В исторически нива през 2015 г., енергийните разходи продължават да покачват нуждата от ефективност. Това се увеличава в световен мащаб и се налага търсенето на по-добри алтернативи за пестене на електроенергия. Едни започват със смяна на дограма, а други директно се отправят към начините за отопление и охлаждане.

Когато стане дума за отопление, вентилация и климатизация (отопление и охлаждане), производителите реагират на предизвикателствата на подобрени разходи. Това става, чрез осигуряване на климатици, които се появяват на пазара по нови стандарти и с цел да намалят използването на енергия. Не бива да се пренебрегва и всичко в името на доброто представяне.

Може би е време да се помисли за нов климатик с високо ефективност. Сега на пазара се предлагат по-нови единици използващи компресори, които разполагат с два етапа на проектиране. Когато системата за климатизация усеща изискването за максимално охлаждане, компресора моментално се измества на два етапа. Така когато нуждата от охлаждане намалява, компресора моментално понижава до експлоатация на един етап и се налага значително по-малко количество употребявана енергия. В интерес на истината, това устройство е около 60 % по-ефективно от конвенционалната климатична система. Вижте и топ нещата, които трябва да знаете, когато си купувате матрак.

Ето някои допълнителни съвети, за отопление и охлаждане, както и за въвеждане на разходите под контрол:

За да се гарантира чист въздух е важно филтрите да бъдат добре поддържани. Такива могат да блокират въздушния поток. В обратния случай може да се създаде напрежение в системата, предизвиквайки по-усилена работа и черпене на повече енергия.

Препоръчително е да се ползват услугите на сервизен техник, който един път годишно да инспектира климатичната система. По този начин могат да се спестят много неща, които биха се превърнали в големи проблеми.

Запечатайте всички въздушни течове, като например тези в близост до врати и прозорци и места, където има ВиК, въздуховоди или електрически вериги, които минават през външни стени. С добрата изолация на помещенията, работата на климатика ще е далеч по-ефективна.

Тези малки на пръв поглед, но прости неща за вършене ще доведат до намаляване на енергийните разходи през цялата година. Така спестяванията ще се натрупват, а няма да изтичат в сметките за електроенергия.