Как да увеличите визуално малка баня

Как да увеличите визуално малка баня

За да провеждате удобно водните процедури, не се нуждаете от много свободно пространство, но стените, които се натискат от всички страни, развалят настроението и ви карат да се стремите да напуснете тясната баня възможно най-скоро. И така, това място може да се превърне в източник на свежа жизненост, удоволствие и релакс, ако подходите към интериорния дизайн разумно.

Започнете с някои Топ елементи в декора на бани, които трябва да подмените. След това следвайте тези стъпки:

Как цветът на банята помага за визуалното увеличаване

Най-хубавото е, че студените светли нюанси помагат да се справите с проблема с липсата на пространство. Нея може да избирате измежду:

перлено сиво;

бледо синьо;

светло розово;

светло тюркоазено;

опушен люляк;

лимонено;

светло зелено.

И все пак, не всички хора се чувстват комфортно, заобиколени от хладни стени. Допустимо е да украсите малка баня в топли цветове: крем, праскова, маслина, корал, но е по-добре да изберете възможно най-светлите нюанси. Снежнобелите плочки са печелившо решение, но ако не ги разредите с нещо интересно, получавате „болничен ефект“.

Как да увеличите визуално малка баня

Украсете малката баня с порцеланови каменни изделия под светъл мрамор с жилки. Дори стая, изцяло направена с еднакви плочки, няма да е скучна и официална.

По-добре е да избягвате тъмни цветове, пъстри орнаменти, резки преходи и изразителни мотиви. Интериорът на малка баня трябва да бъде възможно най-холистичен, опростен и мек. Критично важно е да се спазва принципът на светлия под, тъй като визуалното възприятие на стаята зависи в най-голяма степен от него.

Правилно оформление на плочките

Нека подовата настилка в малка баня бъде или монолитна, или сгъната от големи фрагменти. Поставяйки ги диагонално, леко ще „разширите“ пространството. В много тясна стая би било добре да се прибегне до напречното разположение на стенните плочки по тухлен принцип или да се даде дискретна хоризонтална ивица по периметъра, но това решение изисква висок таван. Ако е ниско и конфигурацията на стената е приемлива, по-добре е да поставите правоъгълни плочки надлъжно и да оформите вертикални акценти.

Довършителните работи в тясна баня не трябва да се смачкват, така че контрастните фуги трябва да се избягват. Оставете фугата да се слее напълно с тона на плочката или мозайката.

Отказ от подови водопроводи

Тоалетна за стена и умивалник, монтирани в шкаф за съхранение, който не докосва пода, ще направят интериора на малката баня по-лек и по-проветрен, допринасяйки почистването да става по-лесно. Всички водопроводни инсталации, които не е необходимо да се поставят на пода, се препоръчва да бъдат монтирани на стена. Ако е възможно, преместете пералнята в кухнята.

Най-големият елемент е вана, а освен това трябва да се намира на пода. В случай на изключителен недостиг на свободно пространство, по-добре е да изоставите или поне да отрежете страничния „екран“ със същите плочки като пода или стените .

Стъклена душ кабина

За да извлечете максимума от бойкота в банята си, вместо предварително изградена душ кабина с обемиста душ тава, използвайте прозрачна душ зона или кът от закалено стъкло с подов канал. Колкото по-малко крепежни елементи и метални рамки имат стъклени стени, толкова по-добре.

Ако не сте готови да ползвате банята без вана и планирате да вземете душ там, не окачвайте ярка завеса с изразителен модел. Използвайте прозрачна преграда или завеса.

Тайни системи за съхранение

Истинско спасение за мъничките бани – тесни шкафове до тавана. Такова съхранение може лесно да се позиционира над тоалетната, така че да изглежда вградено, или да се постави в ъгъла на стаята. Шкафът не трябва да изпъква много на фона на стените, а вратите му да са лишени от дръжки. Липсата на фитинги също добавя няколко точки към визуалното разширяване на пространството.

В малка баня не трябва да се допуска ефектът на претрупване, по-добре е да се сведе до минимум броят на отворените рафтове и да се скрият нещата далеч от погледа в шкаф или калъф за молив.

Голямо огледало

Не пестете свободното място за огледалото над умивалника. То е огромно и блестящо, ще изпълни стаята с пространство и светлина, дублирайки част от интериора в отражение. Предпочитат се квадратни и правоъгълни модели с или без тесни рамки. LED лентата около периметъра няма да развали изживяването, въпреки че е по-добре да избягвате ясни граници.

Смело, но най-ефективно решение е да направите огледална стена в малка баня или да инсталирате мебелен комплект с огледални врати.

Компетентно осветление

Тъмната стая винаги изглежда тясна, така че трябва внимателно да обмислите разположението и броя на лампите. В зоната на умивалника е необходимо ярко осветление, докато над ваната и тоалетната не е необходимо. В същото време светлината в малка баня трябва да е разсеяна, което означава, че не можем без полилей или няколко точкови халогенни лампи в тавана.

Не трябва да се допуска, че в малка баня единият ъгъл е подчертан, а останалата част от пространството е потопена в здрач.

Това са само основните принципи за обзавеждане на малки бани. Винаги можете да се отклоните от канона, ако подобна стъпка е оправдана от гледна точка на ергономичност и дизайн.

За да оцените безпристрастно бъдещия интериор и да се уверите, че е направено всичко възможно за визуалното разширяване на стаята, вслушайте се в съветите на DREAM-HOME.BG. Много от тях са безплатни, така че защо да не се възползвате?!