Как да се избегне замъгляването в колата

Как да се избегне замъгляването в колата

Шофирането на автомобила винаги изисква добра видимост, както за водача, така и за пътниците. Външно замърсяване на предното стъкло бързо и ефективно се отстранява от чистачките. Много повече неприятности предизвиква кондензация на вътрешната повърхност на стъклото. За да го премахнете, човек трябва да бъде разсеян от шофирането или да спира автомобила.

Причини за кондензация на стъклата в колата

Повечето причини, заради които стъклото в купето на автомобила е замъглено са свързани с висока влажност вътре в превозното средство. Въздухът, попадайки на стъклото, кондензира, покрива повърхността с плътен, ниско прозрачен филм, затваря гледката към водача. Причините за това явление могат да бъдат няколко, а основните са:

През зима, в ранна пролет и късна есен, температурата вътре и извън автомобила е значително различна. Контактът с топъл и студен въздух, върху прозорците на превозното средство води до кондензация.

При силни валежи повишава влажността вътре в кабината. Влажните дрехи, изтривалките, нещата се изсушават в колата и влагата се утаява върху прозорците.

Техническите повреди или запушване на филтъра на кабината водят до невъзможност за отстраняване на влагата отвън.

За потока чист въздух в кабината отговаря специален клапан. Прекъсването може да доведе до замъгляване на прозорците.

Ако пътниците са в нетрезво състояние, изпаренията от дишането също се кондензират по прозорците. Употребата на горещ чай, кафе и други напитки причинява изобилно изпаряване на пара, нанесена върху стъклото.

Как да се сведе до минимум образуването на конденз върху стъклото

С повишената влажност на въздуха в кабината се бори климатичната система. Настройването на режима на работа позволява да се осигури необходимото ниво на температура в кабината и отстраняване на влагата извън нейните граници. Други начини за нормализиране работата на вентилационната система и премахване на случаи на замъгляване на стъклата са:

Обработка на вътрешната повърхност със специални композиции, различни за лятна и зимна употреба. Тези средства създават най-тънкия защитен филм, по който се свиват капчици вода. Кондензията на влага с този подход е напълно изключена.

Има различни филми със самозалепваща се повърхност по аналогия с оцветяването. Инсталирането на такова покритие също предпазва от замъгляване.

В случай на тежка кондензация, може да я отстраните, като отворите прозорците. Климатичните условия вътре и извън кабината ще се изравнят, а входящите въздушни потоци бързо ще изсушат вътрешността.

При ежедневната работа е необходимо да се отстрани излишната влага от купето. За да направите това, редовно избърсвайте със суха кърпа повърхността на стъклата.

Оборудването трябва винаги да бъде в добро състояние и се препоръчва смяна на филтриращите елементи с определена честота.

Горещи напитки в купето на автомобила е по-добре да не се пият. Също така е препоръчително да не се транспортират хората в нетрезво състояние.

При първите симптоми на кондензация трябва да включите климатика и да насочите въздуха към предното стъкло и страничните прозорци. Същите операции трябва да се извършват при липса на климатик, пренасочване на въздушния поток от вентилационната система.

Отлична помощ при замъгляване е загрятото стъкло. Включването на режима позволява бързо да загрявате повърхността и да предизвикате по-бързото изпарение на влагата. Почти винаги влагата може да се отстрани достатъчно бързо, без да се спира превозното средство.

Безопасната експлоатация на автомобила е възможна с добро техническо състояние и отлична видимост за водача. Своевременното премахване на източниците на замъгляващи стъкла трябва ад се прилагат правило. С помощта на прости операции и използване на евтини средства е възможно да се елиминира кондензацията на прозорците, преди и по време на пътуването.

За перфектен преглед, важни са и чистачки HELLA HELLA за почистване на стъклото. Тук  в нашия каталог ще намерите голям асортимент такива за различни марки и модели автомобили.