фризер

Как да изберем фризер, според размера и обема му

Размерът и обемът на фризера са важни критерии са избор. От това зависи удобството при транспортиране, позиционирането и вписването му в интериора кухнята, което пък от своя страна влияе върху цялостната организация на вътрешното пространство.

Вертикални фризери

Ширината на вертикалните модели фризери е унифицирана  –  55 и 70 см. Дълбочината обикновено е 60 см. Основните разлики се отнасят до височината. В зависимост от този параметър вертикалните фризери са разделени на няколко групи.

Фризери с височина до 85 см

Първата група включва фризери с височина до 85 см. Камерата им обикновено е разделена на три отделения, снабдени с рафтове с шарнирни капаци или чекмеджета.

Втората група включва модели с височина до 1 метър, оборудвани с три чекмеджета и рафт. Ако това не е достатъчно, можете да потърсите фризер с височина 120-150 см с шест независими отделения.

Фризерите с височина до 170 см обикновено имат 7 рафта или чекмеджета, за да се улесни сортирането на храната. Най-просторните, 180 см модели, са оборудвани с 8 отделения за съхранение.

Обем на вертикалния фризер

Полезният обем на вертикалния фризер е между 100 и 400 литра. Но не се препоръчва да го препълвате. За да сте сигурни, че фризерът ще работи добре, препоръчително е да оставите малко свободно място във всяко отделение за циркулация на въздуха.

Хоризонтални фризери

При хоризонталните фризери височината е непроменена – 85 см. Но моделите могат да бъдат различни по ширина и дължина. Полезният им обем варира от 100 до 500 литра.

Допълнителни функции

При избора на фризер е по-добре да вземете предвид всички нюанси. Производителите са снабдили съвременните модели с някои много полезни функции.

Така например, функцията, при която, при липса на електричество, фризерът ще може да поддържа температура -10 градуса в продължение на два дни, е много полезна.

Когато добавяте нова храна във фризера, температурата може да се повиши. За да предотвратите това, активирайте предварително функцията за допълнително замразяване. Температурата ще спадне и няма да има внезапни промени. Почти всички съвременни модели са оборудвани с тази функция.

Ако пък имате малки деца, които обичат да натискат всички бутони подред, функцията за заключване ще ви е от голяма полза.