Как да изберем най-добрите кухни

Кухнята е мястото, в което много домакини прекарват значителна част от живота си. Това е мястото за приготвяне на храна, самият процес на хранене (закуска, обяд, вечеря), както и пространство за искрени разговори със семейството или приятелите. Ето защо изборът на подходяща кухня е много важен въпрос.

На какви нюанси трябва да обърнете внимание

Материали

Материалите, както и други аспекти в избора, зависят от бюджета на купувача. Някой може лесно да си позволи кухня от естествено дърво, докато някой избира мебели от доста висококачествен MDF или ПДЧ.

Когато мислите кой материал да изберете, не забравяйте, че всяка кухня се състои от рамки, фасади (врати) и плотове. Рамката, като основа на цялата система, трябва да бъде издръжлива, следователно, ако разполагате с достатъчно средства е по-добре да я поръчате от дърво, дървесни видове или MDF. Ако сте отделили малко пари за покупката, не е страшно, защото съвременните ПДЧ имат висока плътност и устойчивост на влага.

Що се отнася до фасадите, дървото и MDF са екологично чисти материали. ПДЧ съдържа някои добавки, които могат да причинят алергична реакция. Избирайки ПДЧ като фасаден материал, можете да разчитате на хигиенен сертификат.

Дървени кухни

Кухни от ПДЧ

Плотовете са изработени от ламинирано ПДЧ и МДФ, дървесни видове, неръждаема стомана, естествен или синтетичен камък, закалено стъкло и други материали. Тъй като плотът е самата работна повърхност, той трябва да съдържа високоякостни и устойчиви на износване вещества. Дървените плотове или дървените повърхности се приемат за по-ниски на устойчивост от стоманата, камъка и стъклото. Цената им зависи и от качеството, така че трябва да избирате въз основа на индивидуалните възможности и нужди.

Кухненски плот

Размери

Преди да поръчате, разбира се, трябва да направите план на апартамента и да разберете точните размери на желаната стая. Можете сами да измерите пространството за вашето бъдещо кухненско обзавеждане. Особено внимание трябва да се обърне на ъглите между стените, в някои случаи ъгълът може да не е 90 °. Също така е важно да знаете височината.

Размери на кухнята

Оформление

В допълнение към размерите, трябва да вземете решение за формата. Тя може да бъде права, ъглова, U-образна, в две линии (контролна точка) или друга. Разпределението зависи от индивидуалните предпочитания, предназначението и размера на помещението.

Ъгловата кухня е подходяща както за големи, така и за малки пространства, много неща могат да се съхраняват в ъглови шкафове. Правата линия е подходяща за малки стаи, както и за стаи с голяма площ за трапезария. Вариантът по протежение на три стени и други общи размери може да се разглежда само от собствениците на просторни помещения.

Оформление на кухнята

След като сте решили размера, оформлението и материалите, трябва да изберете различни чекмеджета, шкафове, витрини, рафтове и др. Когато избирате чекмеджета, трябва да обърнете внимание на плъзгащия механизъм, независимо дали е удобен за вас. Шкафовете трябва да бъдат завършени с толкова рафтове, колкото можете да поставите всичко необходимо на разстояние между тях. Струва си да се обърне внимание и на начина на отваряне на вратата на шкафа или витрината. Последната, може да се отваря като обикновена входна врата, да се издига, да се сгъва като акордеон като щора и т.н. Тук изборът зависи от това кой механизъм е по-удобен лично за вас.

Не забравяйте също, че рафтовете трябва да бъдат оборудвани със сушилни и тави, тави за прибори. Наред с това е важно да се определи мястото за мивка, аспиратор, печка, съдомиялна машина – свободно стояща или вградена. Често е вградена пералня.

Стил

Днес можете да изберете кухня от всякакъв цвят и цветова комбинация. Цветовите съчетания са лесни за аранжиране в стила, който харесвате.

Много хора предпочитат класиката – от естествено или подобно на естествено дърво. Класическите масивни продукти се вписват перфектно в големи пространства. Кънтри стила или този със „селски“ мотиви, дървени врати и плетени мебели е добър вариант. Арт Нуво се счита за също толкова популярен стил. При него има удобни практични модели с изгладени ъгли и спокойни нюанси на цветовете. Друг модерен стил е хай-тек, най-често се произвежда в студени нюанси, с гладки фасади, изработени от метал и стъкло, за предпочитане е вградените уреди също да са метални.

Високотехнологична кухня

Ако имате малка стая и слаба слънчева светлина, препоръчваме да изберете светли нюанси. И така, във всеки случай цветът и стилът зависят само от вашия вкус.

Знаейки вече всички аспекти, които се появяват, когато трябва да купите кухня, можете да направите правилния и перфектен избор.