гуми

Какви са особеностите на дъждовните гуми?

Разработените дъждовни гуми са специално предназначени за мокра настилка, както и за шофиране през киша и вода. Основното предимство е възможността за намаляване на ефекта от аквапланинг.

И докато всеки знае какво са зимни или летни гуми и кога се прави смяна на летни гуми, то нека сега да поговорим за по-рядко срещания вариант дъждовни гуми.

Дъждните гуми имат лек ефект на аквапланинг, който се постига благодарение на надлъжните канали, разположени върху самата гума. Колата, на която са монтирани такива гуми, се различава със сигурен контрол, независимо от това колко влажна е основата на пътната повърхност. Важно е обаче да се отбележи, че на суха пътна настилка става все по-трудно да се управлява автомобил, поради големия брой жлебове на протектора, което намалява контактната повърхност на гумата с пътя.

Кои гуми са по-подходящи за употреба през зимата?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно, тъй като всеки отделен вариант има своите предимства и недостатъци. Основното предимство на гумите, които не са покрити с шипове, са отличните характеристики за управление на сняг и сухи пътни настилки. Въпреки това, тези гуми се държат изключително несигурно на леда и това е техният основен и най-голям недостатък. Гумите с предимство са отлични показатели за сцепление с покритие, покрито с валцуван сняг или лед, но е важно да се отбележи, че манипулирането се намалява при шофиране по чиста и суха повърхност.

Познавайки основните предимства и недостатъци на зимните гуми, може да изберете една опция, която ви подхожда напълно, но е важно да се помни, че изборът трябва да бъде направен отговорно, тъй като от него ще зависи не само вашата безопасност, но и пътниците.