Защо имаме сънища

Известен поговорка: „Когато нощта настъпи, започват сънищата“. Човек често пита как нашите сънища са свързани със съществуващата реалност? Защо сънуваме и колко важно е качеството на съня. Как това повлиява на човешкия живот? Красивите неща и не дотам красиви.

Сънищата засягат въпроси свързани с най-добрите умове в различни времена. Така че, дори и самият Аристотел пише, че по време на сън, нашата душа получава дара на ясновидството, като орган установяващ мир.

Преди сто години учените са се опитали да убедят обществеността, че сънуваме – това е най-често физиологичен процес, който се случва в организма, когато човек е в покой. Предполага се, че по време на сън тялото освобождава вредни химикали, които са натрупани през деня в главата в мозъка. Съществува версия, че да сънуваме – това е рестартиране на мозъка, а това е необходимо за нормалната работа и освобождение от ненужна информация.

Учените не успяха да докажат, че в REM сън, който трае от половин час до четиридесет минути, кръвното налягане на мозъка се увеличава. В резултат мозъка променя дейността си, но най-интересното нещо е когато се събудим в този период. Тогава хората могат да помнят подробности около съня. Това доказателство е отговор на въпроса, за онези, които казват, че нямат сънища.

Най-често, REM съня се случва в сутрешните часове. Хората, които казват, че не сънуват изобщо, не знаят цялата история, но това е и поредното доказателство, че човек често е във фазата на дълбок сън. Матраците могат да допринесат за качеството на съня.

Към днешна дата, точен отговор защо хората имат мечти, няма. Учените се позовават на известния изследовател Павлов доказа, че контрол над съня ни имат мозъчната кора и клетките на мозъка. В кората на главния мозък нервните клетки работят и именно те са отговорни за импулсите, идващи в телата ни. Тези сигнали имат по-голяма реактивност. Когато клетките се уморяват, един вид защитен механизъм. По време на този процес, информацията, натрупана за деня в нервните клетки започва да се отдалечава или да се рециклира. Инхибирането става във всички части на мозъка и това обяснява присъствието на сънища.