Защо имаме кошмари

Защо имаме кошмари

Защо имаме кошмари

Много от нас, след кошмарни сънища, се опитват да намерят някакво езотерично обяснение на случилото се или просто чакат със страх, докато сънят се сбъдне. Всъщност всякакви сънища има, но те са само игра на ума (по-точно подсъзнателната част от него) и изобщо не бива да се предполага, че ще се сбъднат. Sanovnika.com ни разкрива някои тайни около сънищата.

Защо имаме кошмари след притеснения и стрес?

Ако вече сте имали кошмар – или сте били преследвани от повтарящи се кошмарни сънища, няколко седмици подред – би било по-рационално да проследите причините за това. В него може да се крие и лошо физическо здраве, умора, нервно напрежение и т.н.

Учените казват, че човешкият мозък използва тези т. нар. кошмари, за да се „разтовари”. Така се отървава от стреса, получен през деня и ранните периоди от живот. Нека анализираме, какви други причини ни карат да преживяваме страховете си отново и отново.

Защо кошмарите се сбъдват:

Основните причини

  • Психологическа травма от детството

Преживяванията, получени в млада възраст, оставят отпечатък, върху остатъка от живота. Ако децата непрекъснато слушат кавгите на родителите си, получавали редовни наказания за свади, били са изплашени от нещо, това задължително ще се отрази в зряла възраст под формата на кошмари. Кошмари при децата е изживявал всеки, но не всеки ги помни и в зряла възраст.

  • Стрес и преумора

Заболявания на вътрешните органи и нервната система. С подобни проблеми хората често изпитват тормоз, битки, насилие и престрелки. Ако насън нямате достатъчно въздух или хъркате – пригответе се за сънища със задушаване, среднощно изпотяване и т.н.

  • Обилна вечеря преди лягане

Преяждането нарушава метаболитните процеси в организма, следователно възбуждането доминира в мозъка, което ви пречи да се отпуснете и да спите здравословно.

  • Външни причини

Например, звуците на трилър филм или ярката светлина в стая, неподходящата температура и разговорите на хората. Те, също могат да повлияят над вашите кошмари.

  • Тежък емоционален шок от злополуки, убийства, спешни случаи

Прием на кофеин, силен алкохол или наркотици. Такива вещества влияят негативно на настроението и съзнанието, създавайки ужасни картини в мозъка ни.

И разбира се, гледането на филми на ужасите естествено предизвиква кошмари насън.

Ако искате да знаете: Как да разпознаем психичното разстройство в сънищата, последвайте линка.