Има безброй продукти, методи и тенденции, които обещават да ви помогнат да отслабнете, да изградите мускули или да изглеждате и да се чувствате по-добре с малко или никаква работа.

Етерични масла и фитнесът

Здравословни навици и етерични масла

Кои етерични масла са най-полезни за фитнес?

Важни елементи от тренировката

Включване на етерични масла във вашата фитнес рутина

Здравословни навици и етерични масла

Има безброй продукти, методи и тенденции, които обещават да ви помогнат да отслабнете, да изградите мускули или да изглеждате и да се чувствате по-добре с малко или никаква работа. Проблемът е, че да се чувстваш добре изисква работа – изисква здравословни навици като редовни упражнения, балансирана диета, грижа за себе си и много други. Мощните, естествени качества на етеричните масла ги правят полезни за поддържане на здравословен начин на живот. Етеричните масла на Дотера могат да бъдат изключително полезна част от седмичната рутинна тренировка, здравословна диета и подходяща грижа за себе си. Когато включите етеричните масла в здравословния си начин на живот, вашите възможности за поддържане на здраво тяло (вътрешно и външно) са неограничени.

Значението на упражненията и хранене по-здравословно

Докато всеки индивид има уникална ДНК, различен тип тяло и специфични здравословни проблеми, важно е всеки да има някаква рутинна тренировка и да захранва тялото си с правилно хранене. Някои хора ходят на фитнес всеки ден, за да се упражняват, докато други предпочитат да спортуват или да прекарват времето си на открито. Независимо от начина, по който тренирате, тялото ви се нуждае от физическа активност, за да поддържа добро здраве, да насърчава по-добър сън през нощта, да се справя със стреса и много повече.

Има безброй ползи, които идват от редовните упражнения. Храненето на питателна диета само ще добави към тези ползи. Здравословната храна не само действа като гориво за нашите тела, но може да предпази тялото от здравословни проблеми, да насърчи мозъчната функция и да помогне за изграждането на мускули.

Да, всички ние имаме различни тела, проблеми и физически нужди, но здравословният начин на живот често може да помогне на всеки човек да се почувства по-добре – особено когато се следват последователни упражнения и здравословно хранене.

Правилната функция на тялото

Няма двама души, които да имат абсолютно еднакви нужди, когато става въпрос за упражнения и диета; тези два елемента обаче имат голямо влияние върху функционирането на тялото. Точно както има много ползи, които идват от правилното хранене и упражненията, има много проблеми, които могат да възникнат от липсата на това. Въпреки че има много здравословни проблеми, които не могат просто да бъдат решени чрез питателно хранене или ходене на фитнес няколко пъти всяка седмица, тези здравословни навици могат да направят много за насърчаване на цялостното здраве.

Независимо дали искате да предпазите тялото си от излишни килограми, стрес или просто искате да се насладите на ендорфините и увереността, които идват от тренировката, развиването на здравословни навици е важна част от гарантирането, че тялото ви функционира толкова добре, колкото е възможно .

Здравословни навици и емоционално здраве

Вашите тренировъчни и хранителни навици не само ще имат значително влияние върху това как тялото ви изглежда и се чувства, но те имат огромно влияние върху емоционалното здраве. Практикуването на здравословни навици може да направи чудеса за насърчаване на доброто емоционално здраве. Спортуването и здравословното хранене са важна част от грижата за себе си. Липсата на здравословни навици често може да затрудни поддържането на правилното емоционално здраве, както и често може да затрудни поддържането на правилното емоционално здраве.

Етеричните масла могат да бъдат част от всеки рутинна тренировка или начин на живот

Както споменахме, етеричните масла на Дотера могат да насърчат здравето, когато се използват като част от здравословния начин на живот. Сами по себе си етеричните масла имат много ползи за тялото. Когато се комбинират с физическа активност и правилно хранене, те могат да помогнат на потребителя да се почувства по-добре като цяло. Красотата на етеричните масла е, че те могат да бъдат пригодени към всякакъв вид тренировка чрез промяна на методите на приложение и видовете масла, за да отговарят на вашите нужди и предпочитания. Така че независимо дали рутинните ви тренировки включват вдигане на тежести, развлекателни спортове, интензивно кардио или селска туристическа пътека, вие ще можете да използвате етерични масла, за да поддържате тялото си във върхова производителност.

Кои етерични масла са най-полезни за фитнес?

Етеричните масла на Doterra могат да играят ключова роля във вашата фитнес рутина. Те могат да помогнат за подобряване на фокуса, повишаване на енергията, подкрепа на възстановяването след тренировка и дори за намаляване на стреса. Ето как може да включите етерични масла във вашата фитнес програма:

Преди тренировка:

Можете да използвате етерични масла, които подпомагат концентрацията и повишават енергията. Етеричното маслото от мента, например, може да помогне за повишаване на вашата енергия и фокус.

По време на тренировка: Маслата могат да помогнат да останете хидратирани, като добавите няколко капки масло от лимон или грейпфрут към чаша вода.

След тренировка:

Маслото от лавандула може да помогне за намаляване на стреса и поощряване на релаксацията. Маслото от смирна пък може да помогне за подпомагане на възстановяването на мускулите.

За подобряване на дишането: Маслата като евкалиптово или ментово масло могат да подпомогнат дишането по време на интензивни тренировки.

Етерични масла и химични свойства

Химическите свойства, открити в етерично масло, са това, което му придава определена миризма и специфични ползи. Тези свойства също правят етеричното масло полезно за определени задачи. Всяко масло има уникален набор от химически компоненти, което прави етеричните масла толкова гъвкави. С десетки масла, от които да избирате и всяко масло притежава различни свойства, вие ще можете да приспособите опита си с етерично масло, за да отговаря на вашите лични предпочитания и нужди, когато става въпрос за фитнес.

Използване на етерични масла за успокояващи цели

Поради химическия си състав, някои етерични масла могат да се използват, за да осигурят на тялото ви успокояващ комфорт, като създават усещане за затопляне или охлаждане, когато се прилагат локално. Въпреки че тези масла не променят действителната температура на тялото, те се наричат „затоплящи“ и „охлаждащи“, тъй като техните свойства взаимодействат с нервните рецептори, за да осигурят усещане за затопляне или охлаждане. Етеричните масла със затоплящи или охлаждащи свойства могат да бъдат полезни за спортисти преди, по време и след тренировка, тъй като те могат да помогнат за успокояване на различни области на тялото след локално приложение.

Както затоплящите, така и охлаждащите етерични масла могат да бъдат полезни за възстановяване и почивка между тренировките, защото могат да успокоят и релаксират. Независимо дали използвате загряващи етерични масла за релаксиращ масаж или охлаждащи масла, за да се чувствате спокойни в съблекалнята, тези масла могат да бъдат безценна част от това да накарате тялото си да си почине и да се отпусне между тренировките.

Затоплящите масла

– Полезно по време на загряване.

– Може да ви помогне да се почувствате по-гъвкави и готови за тренировка.

– Полезно за периоди на почивка и възстановяване между тренировките.

– Полезен за масаж.

Такива масла са: Масло от черен пипер, Касия, Канела, Карамфил, Тамян

Охлаждащи масла

Етеричните масла с охлаждащи свойства могат да бъдат полезни по време на разхлаждане или в края на тренировка. Осигурявайки охлаждащо усещане, тези видове етерични масла ще помогнат за успокояване на тялото след тежка физическа активност.

– Полезни са след тренировка.

– Осигурява на тялото усещане за охлаждане.

– Успокоява тялото след тежка тренировка.

– Полезни за масаж.

Такива са:

Етерично масло от босилек, кардамом, етерично масло от мента или Deep Blue.