почистване на дома

Домакинстване – топ съвети за съвременни домакини

Всички онези домакини, които ги мъчи чувството за вина, че не остава много време за децата си, винаги има решения. Малкото приготовления могат да бъдат заменени с дребни похвати, които да са от полза във всяка ситуация.

Според специалистите най-угрижени и изпитващи усещания за раздвоение в домакинстване и отглеждане на деца са онези майки, които са израснали в семейства, където майката е прекарвала времето си главно с тенджерите. Това време, обаче отдавна отмина, а днес всяка съвременна и модерна домакиня се старае всячески да носи „не една и две дини под една мишница“, а цял куфар със задължения.

Днес, специалистите съветват съвременната майка да прави разлика между невъзможността и нежеланието за готвене, които коренно се отличават и в никакъв случаи не правят една жена лоша домакиня или майка.

Като главна цел на всяка майка е да възпита детето си в това как да получава удоволствия от живота. Да може и да създава топлината, уюта и приятната ведра атмосфера в дома, а в такъв растат будни и жизнени деца.

Еднозначно е и мнението на психоаналитици по въпроса свързан с възпитанието на децата, а именно у всяко подрастващо дете да бъдат възпитани и развити първо либидото, а след това и свръхазът. Последният е свързан с ограничения, табута, поведение, а всички те оформят апетита към живота, наречен „либидо“.

И както не само кулинари, но и психолози твърдят, че „да обичаш да ядеш, означава да обичаш живота“. Тук вкусът на храната няма нищо сходно с усещането за глад, който може да бъде задоволен, както с пюре от буркан, така с филия хляб или пакет чипс. Мнението на специалистите е, че ако майката желае да възпита жизнерадостно дете, трябва да „посади“ в него усещането и отношение към храната.

Децата и домакинстването – мисия невъзможна или да се превърнем в „дежурни по кухня“?!

За превъзпитаване на вкусовите усещания на детето, спрямо харните не е нужно да прекарвате всичкото време над тенджерите. Това съветват не само психоаналитици, но и специалисти по хранене. Според тях полуфабрикатите храни са голямо улеснение за домакинята и доставят за детето нужната доза здравословно и балансирано хранене.

За да съчетаете децата и домакинстването и за да не изглежда това „мисия невъзможна“ може да помолите малчугана да помага в подреждане на храните на масата. За него това може да не е истинска помощ, а само игра, но правейки я, той се чувства доволен от себе си, а така и храната за него е по-вкусна.

Може да ангажирате децата да помагат в домакинстването. Винаги може да прехвърлите някое и друго задължение към своите деца, а когато ви е нужна професионална помощ да се обърнете към специалистите от Stancya.com. Тук може да разгледате и цени за извозване на стара бяла техника, когато това се налага.

Децата може да ангажирате, не само докато чистите, прибирате прането или подреждате гардеробите, но и докато готвите лесни супички и кремчета. Доказано е, че децата, които участват в приготвяне дори само на картофено пюре, след това много повече изявяват желание да опитат гозбата. Все пак тя е тяхно творение, а и вече полуфабриката купен от магазина и притоплен в микровълновата не представлява съблазън.

Винаги съчетавайте похвалата с мнението на детето. Питайте, коя манджа е била по-вкусна, настоящата, която заедно приготвихте или от предходния ден, когато сама се вихрихте в кухнята.

Коментирайте кулинарните специалитети с детето, когато искате мнението му, той се чувства достатъчно значим и важен. С дегустацията на храните и съставките им. Мъникът от малък се учи да прави разлика, между различните видове храни.

Децата и домакинстването – мисия невъзможна, няма да е така безизходна и придружена от усещане за вина, ако се научите да посещавате кухнята, без да се упреквате сама, че не готвите често в нея. Никой не е длъжен да е роб на дома, най-малко в кухнята. Може да оставите съпруга си някой път да сготви или да го убедите, че е време да посетите ресторант.

Мнението на много възрастни или майките ни, че за да сме добри домакини, трябва да готвим всеки ден, вече не важи. Най-важното за всяка домакиня е да готви с желание и истински усещания да го направи.

Не са рядкост в днешно време, съвременни майки, които готвят само за да притъпят чувството за вина или за да убедят себе си, че могат да готвят. В тези случаи често прибягват към готвене на спанак или цвекло с обяснението, че са полезни и здравословни, а след това с неохота гледат как малкото им се рови в чинията без никакъв апетит.

Въпроси от типа: „Какво, не ти ли е вкусно, това, което ти сготвих?“ и упрека, че не опитват гозбата могат да събудят усещане за вина и у тях самите.

Когато детето не харесва салатата от маруля, това не означава, че няма да изпие сок от моркови и обратното. Предложете на детето си здравословната храна, която само пожелае да вкуси.

Като заключение нека последният съвет да послужи за всяка майка, която все още е на мнение, че децата и домакинстването е мисия невъзможна, а той е:

Не се отнасяйте към храната много строго. Много майки искат да проектират своите желания и амбиция, наред със страха в едно нищо незначещо ястие. Умните жени, знаят, как да извадят ползата, така, че всички страни да са доволни, без това да налага трагедия във всяка ситуация.