Дзен дизайн

Дзен дизайн

Дзен дизайн

В наши дни става все по-трудно да се намери спокойствие и релакс. Дори в свободното си време повечето хора се сблъскват с различни проблеми и притеснения. И в резултат на това човек няма време да се отпусне, защото почивката и балансът идват отвътре. Много е важно да отделите време и място за почивка, където ще се чувствате извън всякакъв бизнес, но просто се отпуснете и приведете в ред психологическа енергия.

Как да направим почивката по-добра?

Започнете с проектирането на домашния интериор. Например стилът Дзен набира популярност в дизайна. Основният акцент е създаването на баланс, хармония и релакс.

Как да проектирате вашия дом или апартамент в Дзен? Предлагаме ви 10 стъпки към тази цел.

  1. Преминете към по-естествени цветове, избягвайте прекалено ярки и закачливи цветове. Обърнете внимание на бяло, сиво, нюанси на бежово или розово-бежово. Тези цветове могат да предизвикат усещане за отмора и спокойствие, а по-меките преходи между цветовете ще засилят ефекта.

Превключете към по-естествени цветове.

  1. Използвайте дървени подове и килими от вълна или памук. Това ще придаде на дома повече естественост. Паркетът е добро решение. Мекият килим, изработен от естествена вълна или памук, ще изисква повече грижи и внимание, но ще ви осигури истинско усещане за комфорт – ключов елемент в стила на Дзен. Отново обърнете внимание, че цветът на килима трябва да съответства на цвета на пода.

Използвайте дървени подове и килими от вълна или памук.

  1. Използвайте естествени и леки тъкани за завеси и други покрития.

Външният вид на завесите трябва да е лек и ефирен. Неведнъж сме говорили за цвят. Най-често подходящи са бели и бежови цветове. Основното е да създадете усещане за близост и леко да намалите нивото на шума. Коприната е отличен материал.

Използвайте естествени и леки тъкани.

  1. Експериментирайте с осветление.

Светлината в стаята трябва да бъде мека и по възможност естествена. Избягвайте ярка директна светлина от тавана. По-добре използвайте подови лампи и стенни лампи. С тяхна помощ може да регулирате нивото на осветеност на различни места в стаята. Не забравяйте, че осветлението е едно от основните места в създаването на дизайн в стила на Дзен.

Експериментирайте с осветление.

  1. Мебелите в стил Дзен се характеризират с прости и ясни линии. Избягвайте прекалено сложните детайли и излишните бижута. Всички най-добри идеи не са непременно сложни. Както показва практиката, простотата е ключът към успеха! Мебелите трябва да бъдат висококачествени и изработени от естествени материали – това ще донесе усещане за топлина и релакс.

Ето някои препоръки за спалня в стил Дзен:

Поставете леглото близо до естествен източник на светлина и не го поставяйте пред врата или пътека. Височината на леглото трябва да бъде такава, че да се чувствате комфортно. Високите легла (над 55 см), като правило, създават усещане за комфорт.

Украсата на леглото трябва да бъде сведена до минимум. Няколко декоративни възглавници ще направят чудеса.

Шкафовете и шкафовете са полезна и приятна характеристика на декора. Но внимавайте да изберете такива мебели, така че да се вписват добре в цялостния дизайн.

Мебелите в стил Дзен се характеризират с прости и ясни линии.

  1. Минимум бижута – максимум простота.

В стила на Дзен този израз е взет за основа. Не претоварвайте дизайна с твърде много декорации. Вземете за основа всеки елемент от декора да носи семантичен товар: снимки, картини и т.н. – изберете само онези, които са наистина скъпи за вас.

Обърнете внимание на простотата на декора.

Минимум бижута – максимум простота.

  1. Използвайте ароматизирани свещи и други подобни неща, които ще изпълнят и придадат на стаята ви индивидуален аромат. Бъдете внимателни! Ароматът, който ви подхожда и ви харесва, не винаги ще угоди на другите. Това е особено важно за обществени части на къщата: коридор, хол и т.н.

Използвайте ароматизирани свещи

  1. Използвайте минимум електроника. Това е наистина важен момент, защото електрониката често разсейва. Разбира се, в къщата има места, където електрониката не може да се отхвърли. Например, личен офис или кухня. Първо, говорим само за излишната електроника, и второ, ако мястото позволява, може да направите отделна стая за почивка и релакс, в която ще се използва само минимума. Основната задача, както казахме по-рано, е да създадете естествена атмосфера!

Използвайте минимум електроника.

  1. Използвайте живи растения.

Живите растения имат успокояващ ефект. Зеленият цвят и кислородът, които растенията отделят положително влияят, върху тялото и вътрешната енергия. Разбира се, всичко трябва да е в умереност. Избягвайте растения, които изискват прекалено много грижи или излъчват силни миризми. Намерете средно място!

  1. Направете поръчка за услуги по извозване с ТОВАРНИ-ПРЕВОЗИ

Това важи особено за дребни предмети и аксесоари. Премахнете излишното от стаята и добавете всичко, което може да ви донесе допълнителен комфорт. Дзен стил предполага липсата или минимизирането на ненужното. Намерете баланс и хармония!