почасово гледане на деца

Детето на другия – кога да наемем бавачка

Не са малко семействата, в които за един или за двама партньори, е втори брак. Щом родителите се развеждат, децата са онези, които преживяват всичко най-тежко. За децата нещата са значително по-специфични и на тях е много трудно да приемат новия родител, като спътник в живота на мама или татко.

От Bavachki.bg ни дават някои насоки кога и как да се справяме:

Въпреки това не е невъзможно да живеем с детето на другия. Специалистите дават няколко съвета в тази насока и те са:

Гледна позиция на детето – често детето приема човека до своя родител като натрапник. Не са изключени и случаите, в които те са вземани за главен виновник за раздялата на двамата родители. Не са редки и случаите, в които хлапето успява да раздели новата връзка. Дълго време то тайничко се надява да помири разделените си родители. Често се случва и малчуганите на разведени родители да са отрупвани с подаръци, за да бъде компенсирана липсата на единият. Хармонично съжителство между детето и „доведения родител“ се изгражда бавно, но в никакъв случай с цената на скъпи вещи и подаръци, за сметка на норми във възпитание.

Реалност – в наши дни много двойки притиснати от обстоятелства или други фактори избират безмълвната раздяла за най-уместен ход да решат проблемите във връзката. В 2/3 от случаите детето остава при майката. Най-трудното изпитание за малчугана едва сега започва и то е свързано не само с отношенията между двамата разделени родители, но с четирима възрастни – родителите и техните нови половинки. Всеки от тях се опитва да дава наклон на детето, а понякога това е главна причина то да не харесва новият човек.

Отговорности – новият приятел на мама или приятелка на татко, нямат юридически права над хлапето, но реално те имат задължения към него. Последното прави ситуацията още по-деликатна и често е повод за нови конфликти. Последните са свързани с възпитание и образование, а детето става пленник на различните гледни точки и желания. Тук: може да разгледате всички обяви за наемане на детегледачки в София. Когато се налага, помнете тези хора са ваше избавление в трудни моменти. Те ще обгрижват добре децата ви, ще възпитават и прибират от училище, докато вас ви теглят други дела.

Разправиите на четиримата възрастни се отразяват над психиката му, както пряко, така и косвено. Не са редки и случаите, в които детето отговаря директно на новодошлият член в дома с: „Ти не си ми родител“, „Нямаш право да ми казваш“ и т.н. „Другият“ се чувства отхвърлен, а това много пъти разделя новата двойка.