Време e за годишно пролетно почистване

Зимата най-накрая си тръгва, а зад ъгъла мислите ви може да се обърнат към ритуала на годишното пролетно почистване.

Произходът на традициите за пролетно почистване датира от древни времена. От векове хората следват ритуала за „почистване на къщата“ точно преди началото на персийската Нова година, която пада на първия ден на пролетта, почиствайки всичко вътре в къщата от килимите, мебелите, завеси до сребърните съдове и изнасяйки всички градински отломки. Тук е мястото да спомент за изнасяне и извозване на отпадъци София.

Смята се, че такива ритуали ще избавят къщата от злите духове. В Шотландия например, също е традиционно да се почисти къщата на Hogmanay (Нова година), а в еврейската традиция пролетното почистване се извършва като подготовка за празника Пасха. В Гърция и други православни страни пролетното почистване се извършва непосредствено преди началото на Великия пост, който се нарича Чиста седмица.

В много култури пролетното почистване е свързано с духовно обновление. В Китай, например, се смята, че ще се отървете от лошия късмет през изминалата година и ще приготвите дома си, за да се изпълни с успеха, който непременно ще следвате в новата година. Много хора използват това време, за да пребоядисват домовете си и да оправят всичко, което е счупено. Други, за да разчистят от всичко старо и излишно.

Каквато и националност да сте или където и да живеете, едно е сигурен знак, време е за: ред, не за хаос.

Пролетното почистване не е само за почистване на вашия дом. Става въпрос и за това да се отървете от елементарни неща, които не са ви необходими. Експертите са съгласни, че задръстването е вредно за физическото ни здраве. То осигурява място за размножаване на мухъл и бактерии, прах, които могат да изострят някои медицински състояния като астма и екзема. Животът в разхвърляна, неорганизирана среда също може да създаде стрес и тревожност. Така че деблокирането всъщност е полезно и за вашето психично здраве, създавайки усещане за контрол и подобрено благополучие. И не е нужно да сте войник, за да се насладите на предимствата! Време е за справянето с тази купчина боклуци във вашия таванско помещение, гараж или мазе (или дори на задната седалка на колата ви!) Или просто отделяне няколко часа, за да подредите градината, готова за пролетта ще ви накара да се чувствате по-спокойни и ще създаде усещане за духовно обновление.

Вижте повече и за Почистване на двор с боклуци и храсти в София и селата.

Защо да не се възползвате от естествения порив, който идва всяка пролет и да направите план за освобождаване от цялото струпване през следващия месец? Вие не само ще създавате повече пространство в дома си, но и в ума си. Ще се почувствате много по-добре и почистването ще бъде много по-лесно, след като изчистите всички боклуци! Може, дори да спечелите и заделите малко пари встрани, като продавате нежеланите си артикули на eBay и други подобни сайтове. Време е да се отправите към почивка или за някакво ново обзавеждане на дома.

Не забравяйте, че bulkom.com са винаги тук, за да помогнат, като отнемат всичко, от което искате да се отървете. Всичко, което не може да бъде дарено или продадено.