Водорасли за здраве

Водорасли за здраве

В задаващите се топли месеци е времето за планирани отпуски, плаж, море, а на фона на всичко това всеки търси начин да се освободи от излишните килограми и да поддържа добра форма и здраве. Това разбира се може да се получи само с комбинация от няколко неща и това са здравословно хранене, повече спорт и по-малко токсини.

Тук на помощ идват природните продукти, а на челно място в списъка са морските дарове и някои водорасли. Какви са ползите от водорасли за общото ни здраве, предлагаме ви сега да научите.

Знаете ли, че само 8 грама водорасли, осигуряват много повече калций от чаша мляко?

Ако това вече ви е заинтригувало, вижте и останалите ползи за здравето от водорасли:

Ползи за здравето с водорасли:

  1. Защитават черния дроб

Водораслите имат много терапевтични свойства. Това ги прави изключителни и затова все повече фармацевтични компании ги разглеждат като полезни съставки. Доказано е, че морските растения предотвратява увреждането на черния дроб.

  1. Засилват паметта и помагат на мозъка

Ядливите червени водорасли съдържат високи нива на арахидонова киселина. Тази киселина насърчава възстановяването и растежа на скелетната мускулна тъкан.

  1. Водораслите за здраве на сърцето

Редовната консумация на водорасли подобрява сърдечно-съдовите системи и подобрява отклонения в кръвното налягане, дислипидемия, съдово възпаление и хиперкоагулация.

  1. Антивирусна роля

Морските водорасли съдържат голям брой съединения, които се борят с тумори, вируси и рак. Намиращите се във водораслото флортанините имат доказано много ползи за здравето.

  1. Помагат на диабетици

Водораслите са с високо съдържание на полифеноли. Полифонолите, както и други компоненти са отговорни за усвояването на захарта, чрез стабилизиране нивата на кръвната захар.

  1. Борба със затлъстяването

Алгинатът, присъстващ във водораслите, помага за изграждането на по-здравословна среда в стомашно-чревния тракт. Те действат за подобряване работата на панкреаса. Водораслите помагат, като увеличават ензимите, които преработват и разграждат мазнините.

  1. Водораслите се борят с раковите клетки

Знаете ли, че включването на водорасли в седмичния хранителен режим може да помогне за борба с причиняващите рак, агенти на клетъчно ниво? Доказано е, че мощните антиоксидантни ензими в това растение увеличават количеството радикали в организма, които причиняват клетки на рак в гърдата при жените.

  1. От водорасли се получава питателна напитка

Водораслите съдържат тонове витамини А, С, Е и В 12. Тази суперхрана съдържа също калций и желязо, както и разтворими фибри като алгинати и агар.

  1. Борят се с инфекцията

Антиоксидантите и ензимите, присъстващи във водораслите, помагат за изхвърлянето на токсините, които причиняват инфекции на пикочните пътища и различни видове възпаления.

  1. Намаляват развитието на остеопороза

Няколко проучвания показват, че ако редовно включвате в диетата си водорасли и други храни, богати на калций, рискът от развитие на остеопороза може да е сведен до значително по-ниски нива.

Това са най-популярните твърдения за полезната роля на водораслите и ефекта над човешкото  здраве. Съществуват още много, над които учените още работят. И все пак, ако не като основни компоненти, то поне като деликатес, винаги може да добавите тази морска храна в седмичното си меню.

Бъдете здрави!

Източник: https://zasporta.com