Водата в помощ на кожата – хидратация на кожата

Как постъпвате сутрин, когато се събудите в леглото?! Най-вероятно ставате от леглото, измивате кожата на лицето с вода, закусвате, нанасяте грима и излизате. Замисляли ли сте се, че грижата за кожата на лицето може да е много по-богата и пълноценна, носейки всичко необходимо за нея. Това може да стане, чрез природна козметика, а не декоративната, която винаги ползвате. Важна за младежкият вид е хидратация на кожата.

За измиване на лицето всеки от нас ползва течащата на чешмата вода, а после често си задаваме въпроса, защо кожата ни се лющи, защо ни създава дискомфорт, в зимата е прекалено суха, а лятото пореста и мазна, особено в Т-зоната.

Предлагаме ви да опитате в рамките на две седмици да замените чешмяната вода с билкова или минерална.

Билкови води доставят нужните полезни минерали и витамини на кожата, едновременно с ежедневната хидратация. Ето и няколко изпитани рецепти от природни средства, които лесно може да си набавите от градинката в парка или най-близката аптека:

  1. Вода от розов цвят – идеална е за измиване на уморената кожа на лицето, вечер преди лягане. Розова вода може да си вземете от дрогерията до вас или да направите сами у дома. За второто ще са ви нужни няколко листчета от рози, нарязани на дребно и залети с 1 ч.ч. вряла вода. Отварата престоява така 30 минути под похлупак, прецежда се и вече може да се ползва за освежаване, тонизиране на кожата, правейки я нежна и гладка.
  2. Цвят от лайка – отварата от него прави кожата сияйна, заглажда бръчките ни тонизира. Вземете 200 гр. Сушена лайка и залейте с 1 л. вряла вода. Когато течността изстине се прецежда и се ползва за отриване на лицето.
  3. Сок от жиловлек – прясно изцеден сок от растението се разрежда с минерална вода 1:1. С такава смес се мие лице с нормална кожа. Когато тя е сука, съчетанието трябва да е 1:3. За мазна кожа се ползва комбинация от отвара на мента и жиловлек, като миенето трябва да се прави няколко пъти на ден.
  4. Невен за мазна кожа – използвайте 2 с.л. смлени цветчета на невен потопени в 1 ч.ч. вода. Оставя се на котлон да заври, след което се прецежда и се съхранява в хладилник. Невенът допринася за свиване на порите, заздравява пъпките и заглажда бръчките.