Sms за оборотите издънил “Есприт”

espritЕсемеси с информация за дневните обороти на магазините издънили официалната вносителка на германската марка „Есприт“ Диана Муратева. Всяка вечер всички 10 магазина в страната пращали съобщения с обема на продажбите. Тези цифри обаче коренно се различавали от официално фактурираните продажби. Така антимафиотите от отдел „Изпиране на пари“ в ГДБОП преценили, че бизнес дамата укрива данъци. Те влязоха в магазините на Муратева, иззеха документация и компютри.
След зрелищната полицейска акция управителката на фирмите, които официално внасят „Есприт“, Диана Муратева е обвинена в 4 престъпления. Първото е организирана престъпна група, второто е за укриване на данъци, следващото е за пране на пари. Четвъртото обвинение е уникално – че чрез укриването на данъци е измамила съдружничката си Рая Цинцова. Обвинението за престъпна група, в която задължително трябва да има трима души, също „виси“ – в групата са Муратева, счетоводителката й Мария Малинова и неизвестно лице.
За тези 4 обвинения Диана Муратева лежи 2 дни в ареста миналата седмица – една нощ в 9-о РПУ и една нощ в ареста на Националното следствие.
При претърсване на дома на Муратева полицаите открили 19 600 лв. За 4 години, откакто работят фирмите й, които внасят „Есприт“ в България, Диана Муратева успяла да укрие над 2 млн. лв. данъци, твърдят антимафиотите. Не е ясно обаче как бизнес дамата е изпрала парите. Засега не можем да твърдим подобно нещо, уточни снощи прокурорът Николай Русинов. Той замествал за малко титулярния прокурор Пламен Панайотов по време на арестите.
За да разшири престъпната си дейност, шефката на „Апарел“ създала нови 3 фирми, регистрирани като собственост на адвоката на Муратева Христо Митровски и управлявани от счетоводителя Симеон Артинов, твърдят антимафиотите от „Изпиране на пари“.
„Нелепо е да пера пари, продаваме на едни цени в цяла Европа“, заяви вчера обвинената Диана Муратева. Според нея зад сигнала до ГДБОП стои съдружничката й в „Апарел“ Рая Цинцова, която държи 33 на сто от капитала.
„Докато бях в отпуск през юли, Рая и майка й Кина се опитаха да превземат фирмата чрез фалшив протокол от общо събрание. Да не извършат измамата, ги е спрял съдия от Агенцията по вписванията, който отказал прехвърлянето на дяловете“, обясни вчера Диана Муратева. Според нея в дъното на аферата стоял скандалният подсъдим за измами по САПАРД Марио Николов, който живеел заедно с Рая Цинцова.
Муратева и Цинцова се познавали от повече от 10 години. Двете работели като представители на концерна „Марс“. Муратева била супервайзър и мениджър по продажбите, а Рая – секретарка. Харесали се и решили да правят заедно бизнес. В началото на 2009 г. станало ясно, че двете не се разбират, и Рая поискала да излезе от фирмата, като Муратева плати дяловете. Управителката обаче нямала парите.
Тепърва ще става ясно доколко съмненията на антимафиоти и прокурори ще бъдат скрепени с доказателства. Досега Диана Муратева не е разпитвана, а обвинение и разследвана си говорят чрез медиите.
Димитър Илиев

в-к Стандарт