PRO.bg с поредица репортажи за живота при талибаните

Репортерът Десислава Ризова и операторът Николай Куманов от PRO.bg се изложиха на опасностите в Афганистан, за да представят ежедневието на жителите й и на българския контингент в размирната държава.
Решението на двамата журналисти хвърли в ужас представители на Военното министерство, защото те не пожелаха да отидат на официално посещение с правителствен самолет. Сами, с редовен полет, въоръжени с камера и микрофон, те заминаха в Афганистан, за да се сблъскат сами с действителността, там, където всеки ден изчезват журналисти, а военни и цивилни умират сред бомби и фанатични камикадзета.
След като успяха да получат виза и минаха всички инструкции за безопасност, Деси Ризова и Ники Куманов видяха за няколко дни ежедневието на българския контингент в Кабул по време на операция „Мущарак“.
Екипът на Новините успя да заснеме как жителите на бедно талибанско село се бият с камъни за помощите, които пристигат от България. Правото на силния властва в Теракел, където само благодарение на намесата на войниците децата и жените успяха да получат одеала и дрехи.
И докато по време на дарителските акции всички се усмихват, според нашите войници на подобни места опасността винаги остава невидима. Никога не се знае дали в храстите няма взривно устройство, поръчано от талибаните. Скрити мини в трупове на кучета по улиците, коли бомби и взривни устройства край пътя, повсеместна мизерия и отвличания на журналисти на всяка крачка са само част от опасностите, с които се сблъсква екипът ни в Афганистан.
Как живеят хората в бедните талибански села и в бежански лагер, какви провизии раздават българските войници, какво представлява войнишкият живот по време на мисия ще представят репортажите до края на седмицата.
В празничната седмица на националния празник 3 март зрителите на Новините ще могат да видят съдбата на българското посолство и живота в Кабул, какво представлява военна акция в Афганистан, как действа оперативният център и как лъвът в зоологическата градина яде ориз./КРОСС/