Oткъде тръгват автоимунните заболявания

Възпалението в организма възниква в отговор на вредни въздействия отвън. Този естествен процес трябва да завърши с излекуване. Но ако острото възпаление не се лекува, то може да премине в хронично, което, от своя страна, може да стане причина за опасни болести – инфаркт, инсулт, диабет, рак.

Как да се противопоставим на хроничното възпаление и как да предотвратим неговите тежки последствия?

Ролята на имунитета
Човек случайно си порязва пръста, изгаря се с горещ чай или е одрал коляното си – с всеки може да се случи. На пострадалия участък се появява зачервяване или подуване, той започва да боли – така възпалението се проявява външно. А в организма в това време се случват скрити за очите процеси: т.нар. клетки маковаги прихващат микробите, клетките убийци ги атакуват и унищожават увредените от вирусите клетки. По този начин имунната система защитава организма.

Имунният отговор по отношение на възпаленията е позволил на човека да оцелява милиони години в борбата с инфекциите и чуждите вещества, проникващи от околната среда.

Изследвайки обаче причините за възникването на болестите на сърцето и на кръвоносните съдове, на рака и диабета, учените открили една обща за всички тях особеност. Оказало се, че именно естественият механизъм за защита на организма, във вид на възпалителен процес може да стане причина за тези тежки болести.

Още през ХХ век било установено, че хроничният възпалителен процес в организма е основна причина за така наречените автоимунни заболявания. Става дума за ревматоидния артрит, бронхиалната астма, множествената склероза, някои тежки заболявания на червата (болест на Крон, например). А наскоро била открита пагубната роля на хроничното възпаление и за получаването на инфаркт, диабет, рак. Това дава възможности да се намерят нови пътища за профилактиката и лечението им.

Хроничният възпалителен процес сам по себе си не се прекратява и имунната система продължава да изработва антитела. Но те могат да се обърнат и да атакуват клетките на собствения си организъм.

Lekar.bg