Михаел Шумахер се завръща във Формула 1

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер официално даде съгласието си да замени контузения Фелипе Маса като пилот в тима на Ферари – дотогава, докато Маса отново бъде готов да седне в кокпита на червения болид.

„Истина е, че считах Формула 1 за затворена страница за мен. Моментът обаче е тежък и аз не мога да си позволя да не бъда лоялен към Ферари. Вече дори съм в предстартова треска и очаквам с нетърпение първото състезание“, заяви 40-годишният Шумахер. „Слава Богу, последните новини около Маса са добри. Нека му пожелаем всичко най-хубаво!“ Както е известно, по време на състезанието за Голямата награда на Унгария 28-годишният Маса бе ударен в главата от автомобилна отломка, в резултат на което получи черепна фрактура и мозъчно сътресение. Лекарите го приведоха в изкуствена кома за около 24 ч, опасявайки се за живота му. Понастоящем Маса е контактен, може да разговаря и да движи крайниците си.

Още тогава се заговори, че Шумахер може да замени временно контузения бразилец, но едва сега сам Пилето го потвърждава. От Ферари изрично подчертават, че германецът ще се състезава временно – докато Маса е готов да се върне на пистата. Въпреки заявената „стопроцентова готовност“ от страна на Шуми, от Ферари са решили бившият световен шампион първо да премине през специална тренировъчна програма.

Очаква се повторния дебют на Шумахер във Формула 1 да се състои на 23 август по време на състезанието за Голямата награда на Европа във Валенсия. /АП