Mинистърът на отбраната Аню Ангелов се срещна със заместник-държавния секретар Джеймс Стейнбърг

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна днес, 3 юни, със заместник-държавния секретар на САЩ Джеймс Стейнбърг. На срещата присъства и Н. Пр. Джеймс Уорлик, извънреден и пълномощен посланик на САЩ у нас.

По време на разговорите бяха обсъдени широк кръг въпроси, свързани с двустранните българо-американски отношения, международната и регионалната сигурност, реформата на структурите на НАТО и новата стратегическа концепция на Алианса .

Министърът на отбраната отбеляза, че за България приоритет продължава да бъде операцията на НАТО в Афганистан и страната ни ще изпълни поетите ангажименти. Той изказа благодарност за оказваната от САЩ помощ за участието ни в операцията. Високо бе оценена и помощта на САЩ за провеждащия се в момента Преглед на силите, който ще изгради модел на модерна армия с модерно управление.

Двамата събеседници се обединиха около оценката, че съвременните рискове и заплахи произхождат далеч извън териториите на държавите, членки на НАТО. Това изисква Алиансът да изгради способности за тяхното неутрализиране. В този контекст бе обсъден въпросът и за изграждането на противоракетна отбрана, която трябва да се превърне в ключова мисия за НАТО. Бе споделено виждането, че член 5 от Северноатлантическия договор продължава да бъде в основата на НАТО, както и че държавите от Алианса трябва да използват механизмите за консултации по въпросите на сигурността.

Министър Ангелов запозна госта с провежданата от България активна политика в региона на Балканите и Черно море и представи идеи за активизиране на сътрудничеството в рамките на съществуващите регионални инициативи. Бе заявено, че България активно подкрепя и подпомага държавите от региона в стремежа им за приобщаване към евроатлантическите структури.

Американският дипломат отбеляза, че България е високо ценена за нейната активна роля като член на НАТО. Според него, страната ни провежда изключително продуктивна регионална политика и специално отбеляза стремежа за търсене на нови възможности за интензифициране на сътрудничеството с Румъния и с други държави от региона.

Двамата събеседници се съгласиха, че отношенията между България и САЩ трябва да продължат да се интензифицират и задълбочават, за което допринасят и срещите на най-високо ниво.