Mакедонци и сърби без визи у нас

eu_flagЕвросъюзът отмени вчера визите за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора, но остави визовата бариера за Албания, Босна и Херцеговина и Косово. Решението ще влезе в сила от 19 декември. Това съобщи френският министър на имиграцията Ерик Бесон, цитиран от АФП. „Силно приветствам решението, което е много важен етап в процеса на приближаване на тези страни“, коментира Бесон. Решението бе предшествано от препоръка в този дух, направена от Еврокомисията през юли. 
Мярката бе очаквана най-вече от Сърбия в момент, в който процесът й на европейска интеграция остава блокиран от Холандия заради недостатъчно сътрудничество с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Занапред гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора ще могат да пътуват в страните от ЕС без визи. 
Трите държави изпълниха поставените от Брюксел условия – въвеждане на биометрични паспорти, засилване на граничния контрол и мерки за борба с корупцията и организираната престъпност.
Другите държави от Западните Балкани – Албания и Босна и Херцеговина – не успяха да покрият изискванията, главно особено по отношение на биометричните паспорти. Брюксел предвижда да отмени визите за албански и босненски граждани евентуално през лятото на 2010 г.
Ерик Бесон изрази надежда, че по въпроса за визите ще бъде започнат диалог и с Косово. Същевременно президентът на Сърбия Борис Тадич призова към отменяне на визите и за „сръбската провинция“ Косово.

в-к Стандарт