Just Cavalli – историята на успеха

Потомък на изключително артистично семейство, Roberto Cavalli се записва в Института на Изкуствата във Флоренция още когато е на 17 години.

Roberto Cavalli е роден във Флоренция, Италия през 1940 г. и е зодия Скорпион. Потомък на изключително артистично семейство, Roberto Cavalli се записва в Института на Изкуствата във Флоренция още когато е на 17. Неговият дядо, Giuseppe Rossi е деен художник и участник във движението Macchiaioli Tuscan, негови творби са изложени в галерията Uffizi и до днес.

Cavalli следва неговите творчески стъпки като избира да специализира в текстилни приложения на боите. Cavalli започва кариерата си през 1965 г., когато е на 21, като рисува тениски заедно с момиче, което познава от училище. Първите му творения, мотиви на цветя върху плетива му носят огромен успех и привличат вниманието на основните Италиански трикотажни индустрии.

С времето той основава фабрика, където да прави щампи и съвсем случайно, в началото на 70-те започва да рисува върху кожа, нещо което никой не е правил преди това.

Момичетата, които почиват в Капри и Сант Тропе обожават тази техника, и така Италианският Vogue забелязва Cavalli за първи път.

Винаги оригинален и новаторски настроен мъж, Cavalli продължително експериментира с нови технологии, за да създаде материалите си. Връхно постижение за него е изобретяването на революционна процедура за принтиране върху кожа, която е патентована. Това откритие му позволява да създаде първите си парчета, които носи в Париж, където сред първите му клиенти са Hermеs и Pierre Cardin.

Преди да навърши 30 години, Cavalli представя първата си колекция със собствено име на изложбата за Prеt-а-Porter, което води до неговото участие на официалната презентация на колекциите в Pitti Palace, Флоренция, както и дефиле в Милано. В него се отличават собствения стил и нюх на дизайнера, с кожени парчета и принтирани дънкови платове, както и орнаментирани декорации от скъпоценни метали и брокати, както и принтове на кожа на питон, зебра и леопард.

Така започва влечението му по принтове на животински кожи, които днес характеризират стила на марката Cavalli. Той е високо ценен от повечето богати хора, младата Brigitte Bardot се разхожда боса в Сант Тропе, където модният дизайнер отваря първият си бутик през’72, носейки неговите блестящи и пищни творения.

От модна вълна, дрехите му се превръщат в стил, и дори в култ. От Холивудските звезди до обикновените клиенти, които купуват дрехите му в магазините, стилът на Roberto Cavalli може да бъде веднага разпознат. Той е леко драматичен и театрален, в същото време изключително добре описващ женските форми, непрекъснато използва най-новите технологии за да създаде шарки и палитра от живи цветове, които са непрекъснато обновявани. В серия от резки противоположности се оформя специфична хармония.

През септември 1994 г. Cavalli представя новата си колекция от дънково облекла в Милано. Още декември същата година отваря бутик в Saint Barth, във Френските Кариби, а след това и във Венеция и Сант Тропе. Няколко нови линии са основани през и след 1998 – Just Cavalli, RC Menswear, Angels and Devils (линия за детски облекла), Class for knitwear, Freedom for casual, две колекции с бельо, една за плажно облекло, обувки, очила, часовници, парфюми и за вътрешен дизайн на дома.

Cavalli е мъж, който обича предизвикателствата. През 2002 г. той отваря кафе-бутик във Флоренция, наречено Giacosa Caf?. То притежава част от стила на Cavalli – има елементи на животински принтове, но запазва традиционните отличителни черти на повечето исторически заведения в града. То е последвано от друго кафене, Just Cavalli caf? в Милано, Torre Branca и в Via Spiga.

През 1977 г. Roberto е поканен като съдия на конкурса Мис Вселена, и там среща една от участничките, Eva Duringer, която става негова съпруга през 1980 г. и майка на трите им деца. Оттогава насам Eva е силно отдадена на бизнеса. Извън работата, Cavalli обича природата и да е заобиколен от животни във вилата си на хълмовете около Флоренция, където живее със семейството си. Те прекарват летата на тяхната 41-метрова яхта. Cavalli също обожава да лети с личния си хеликоптер, Ecureuil.

Cavalli разпознава таланта и чувството за стил в другите и развива близки отношения с някои от най-популярните звезди днес, от Lenny Kravitz и Britney Spears до Alicia Keyes, Jennifer Lopez и Beyoncе Knowles – всички от които често носят Roberto Cavalli и са истинското доказателство за цветущият му успех. Неговите дрехи се носят от звездите на телевизионният сериал Сексът и Градът, а Elton John прекарва часове в магазините на Cavalli, където си избира дрехи. /Log.bg