Internet Explorer

Internet Explorer е стандартно включен във всяка версия на Windows и се предлага свободно за други платформи (Mac OS, HP-UX, Solaris). Това е една от най-популярните Интернет платформи. Както Netscape Communicator така и Internet Explorer предлага функции, излизащи далеч от представата за слсмсмтарен браузър -примерно   и   двата   продукта   поддържат   възможност   за   активно   доставяне   на  информация в реално време на потребителския компютър. Internet Explorer тясно интегриран с Microsoft Windows. Това е дооре за притежателите на Windows системи, но от друга страна не дава възможност за постигане на добра съвместимост с други платформи. Освен поддръжка на Java, Javascript и други стандартни web технологии, Internet Explorer поддържа и стандарти, използващи се само в платформите на Microsoft-Active X, VB Script и др. Въпреки, че тези технологии осигуряват много полезни функции, те не са предназначени за Интернет като цяло. тъй като в Интернет има много компютри с операционни системи на Microsoft: (въпреки, че Microsoft биха желали това).

Браузърът поддържа рейтинг услуги, позволяващи защита от определени сайтове (примерно да забраните определени сайтове за деца). Тази услуга осигурява автоматично разпознаване на сайтове, членове на PICS. Пакетът включва e-mail клиент и четец на новини (Outlook Express), както и HTML. редактор – Front Page express. За жалост Internet Explorer все още има несъответствия с определени web стандарти.

Браузърът представлява много добро решение особено за потребителите на Windows. Маже би най-големия недостатък на продукта е недобрата (забавена) поддръжка на Java и Javascript. Все пак, относно Java има съдебни спорове, така че не е ясно дали в бъдеще Internet Explorer изобщо ще я поддържа. За Javascript проблемът ще бъде решен, Когато Microsoft въведат ECMAScript. Който не е стандарт на Netscape.

Opera е третия по-известен браузър. Въпреки, че пазарния му дял е малък, той бързо печели популярност, тъй като притежава характеристики, които посочените по-горе браузъри не поддържат. За разлика от тенденцията на Netscape Communicator и Internet Explorer да се превръщат в динозаври, за чието сваляне от Интернет са необходими много часове, Opera е само 1mb. Орега е много бърз браузър, въпреки, че не предлага Java и Active X поддръжка. Тъй като Operaе нов продукт, на него не му се налага да поддържа стари версии, при които се наслага код вместо този код да бъде заменен. Политиката на Opera не е да налага нови стандарти, а стриктно да се придържа към съществуващите стандарти на web .

За разлика от останалите браузъри, Орега отваря прозорци в рамките на свой собствен интерфейс. Пакетът не включва вграден емайл клиент, но все пак има възможност да отговаря на емайл връзки. Opera поддържа повечето популярни р1иу-т приложения (примерно Acrobat Reader), но техните функции не се гарантират. Тъй като Opera произлиза от Норвегия, по същество продукта е локализиран – предлагат се английска, немска и френска версия. Продуктът поддържа Windows, Linux, Unix, Amiga OS, Mac OS

Тъй като Opera се разработва от малка софтуерна компания, придукта не е безплатен. Той се предлага като 30-дневна тестова версия, която можете да залупите ало ви хареса.

Орега е добър избор ако желаете скорост и ако нямате нужда от по-сложни функции (примерно Java за онлайн банкови операции).