Eлектричество от мускули

Да въртиш педалите, за да заредиш мобилния си телефон? Това го има в Берлин, където собственик на фитнес-клуб е решил да покаже, че енергията, произвеждана от усърдно трениращите хора, може да бъде използвана.

Тази седмица се чуха какви ли не предложения и съвети за опазване на климата. Световната конференция в Копенхаген разбуни фантазиите и положително всеки човек си е задал поне веднъж въпроса какво той самият би могъл да направи срещу затоплянето на планетата и безмерното изразходване на ценна енергия. Малцина обаче са се сетили, че собственото им тяло може да бъде не само потребител, но и източник на енергия. При това броят на хората, които посещават редовно фитнес-студия расте непрестанно.

Тялото като източник на енергия

Каква е обаче връзката между тялото и топлоелектроцентралата? Берлинчанинът Рене Айк е намерил отговора и смята дори да го патентова. Айк е машинен инженер и собственик на фитнес-клуб в Берлин. Всеки един от хората, които идват тук, за да се поизпотят, е нещо като топлоелектроцентрала, произвеждаща ток. Е, вярно, този ток далеч не може да покрие нуждите от електричество и отопление в целия фитнес-клуб, но пък стига за дребни нужди.

Колко ли енергия произвеждат професионалните спортисти?Колко ли енергия произвеждат професионалните спортисти?

На един от уредите жена върти старателно педалите и така зарежда батерията на мобилния си телефон: „Отначало си помислих, че това е някаква измишльотина, но после разбрах, че е супер, защото те кара да се замислиш как можеш да вложиш енергията си в нещо полезно. Така човек не само потребява, но и да дава енергия.”

За няколко минути атлетите от висока класа могат да произведат до два киловатчаса енергия. Нормалният човек отделя около сто вата за продължително време. Рене Айк пресметнал, че всеки член на фитнес-студиото, който се труди усърдно на някой от уредите, може да бъде източник на около 300 вата енергия на час.

Идеята му хрумнала, когато закупувал оборудването за фитнес-клуба си. Техниците от фирмата му обяснили колко просто са устроени уредите. Тогава строителният инженер Рене Айк решил да ги поусложни, превръщайки ги в резервоар на отделяната от спортуващите хора енергия. В продължение на няколко месеца Айк и трима негови приятели експериментирали в работилницата на баща му в Берлин.

Днес към всеки един от 19-те уреда има възможност за зареждане на мобилен телефон или MP-тройка. „Това е само първата крачка към още по-ефективно използване на отделяната във фитнес-клуба енергия”, казва Рене Айк. Как изглеждат контретните му планове?

„Обмисляме какво можем да променим в осветлението, за да намалим разходите или пък как да използваме по-ефективно енергията за затопляне на водата за къпане”, казва собственикът на фитнес-клуба, в който човешкото тяло служи като източник на енергия.

Новото е добре забравено старо

Идеята всъщност не е нова. Динамото, благодарение на което се включват светлините на велисипеда, е на същия принцип. И макар че технологията, използвана от Рене Айк, е негово изобретение, а фитнес-клубът му, твърди той, е единствен по рода си в цяла Европа, в Китай и САЩ  фитнес-уредите, запазващи отделяната при употребата им енергия, са вече на мода.

Фитнес-клуб Калифорния в Хонгконг, например, е един от първите, които започват да използват мускулестите си клиенти като производители на електроенергия. В Копенхаген пък има дискотека, чийто под е осветен благодарение на енергията, идваща от танцуващите върху него хора.

Многобройни са и все още неосъществените идеи в това отношение. Съгласно една от тях пешеходците, минаващи през тунел, биха могли да служат като източник на енерегия за осветлението му. Ако се осъществи пък друга идея, войниците ще отдават в буквалния смисъл на думата всичките си сили за изпълнение на поставената им задача. Движенията им би трябвало да захранват с енергия хладилна раница за лекарства, метната на гърба им.

Еко + бизнес = успех

Всичко това обаче е въпрос на далечно бъдеще и едва ли предизвиква безпокойство у енергийните концерни. Колкото и да се потят по фитнес-уредите, спортуващите в берлинския клуб на Рене Айк едва ли ще изместят доставчика на енергия. За изобретателния берлинчанин значение има друго:

„Въодушевява ме техниката, както и предизвикателството да се намерят решения на проблема с недостига на енергия. Към това се прибавя и фактът, че по този начин мога да направя нещо за фитнес-студиото. Блазни ме мисълта, че карам хората да се замислят над проблемите с климата и околната среда”, казва Рене Айк, който вложил собствени средства в осъществяването на измислената от него технология за използване на човешката енергия.

Е, разбира се, като бизнесмен Рене Айк не може да си позволи да мисли безгранично за доброто на климата, без да щади джоба си. А и еко-възпитанието на клиентите му не може да мине съвсем без лостовете на пазарната икономика. Всеки един от членовете на берлинския фитнес-клуб притежава така наречения „енергиен паспорт”. В него акуратно е отбелязано количеството лично произведена енергия, което ти дава право на ограничено по време безвъзмедно ползване на фитнес-уредите. Рене Айк казва, че в най-скоро време ще има и други бонуси за онези, които се грижат не само за себе си, но и за климата, посещавайки точно неговия фитнес-клуб./Deutsche Welle/