Bulgari на загуба заради кризата

Финансовата криза направи богаташите по-придирчиви при покупките. Преди всичко страдат производителите на луксозни стоки, които не са „първа необходимост“. Това не е удивително в условията на икономически спад от тях се отказваш най-лесно.

Новата жертва на рецесията е италианският производител на бижута Bulgari. Компанията завърши първото тримесечие с чиста загуба за пръв път от десетилетие. Причина за влошаване на финансовите показатели стана свиването на продажбите на часовници Assioma и бижута Allegra, съобщава агенция „Блумбърг“. Бижутерийната компания, трета в света по обем на продажби, през януари-март е регистрирала чиста загуба в размер на 29,3 милиона евро в сравнение с чиста печалба от 22,8 милиона евро, получени за същия период на миналата година. Анализаторите средно са оценили загубите в размер на 7 милиона евро. Приходите на Bulgari за първото тримесечие спаднаха с 23% до 178,1 милиона евро и също така се оказаха по-лоши от очакваните 212 милиона евро.

Главният изпълнителен директор на компанията Франческо Трапани съобщи, че продавачите на дребно в момента са се концентрирали върху разпродажбата на изделията, с които разполагат, и не правят нови поръчки. Той не очаква завръщане към печалбите от бума през 2007г. поне до 2012 г. /БГНЕС