90 години от Ньой

nioiСлед 90 години от подписването на Ньойския мирен договор България в лицето на партия „Атака” иска от Европейската общност признаването му за нищожен, чрез което земите, останали извън пределите на България, автоматично да й бъдат върнати – Западните покрайнини, Струмица. 
Южна Добруджа също е отнета по силата на Ньойския договор. Според лидера на „Атака” това е исторически шанс за България по мирен начин да успее да си върне тези територии. Исторически шанс получава и авторът на скандалния проект „Митът Батак” – професор Улф Брунбауер, който пристига на посещение у нас по повод международния колоквиум Софийски диалози – да се извини на българската общественост, а симпатизантите на „Атака” и ВМРО ще настояват с присъствието си пред хотела, в който се провежда събитието за неговото извинение. Протестиращите ще настояват да получат обяснение от проф. Улф Брунбауер.

Агенция „Фокус”
Волен Сидеров: Не търсим отмъщение – изразяваме нетърпимост към опита за изкривяване на българската история

Ние не търсим отмъщение, обаче казваме, че не трябва да се забравят тези моменти от историята и всеки опит да бъдат заличени или принизени ги посрещаме с непримиримост. Това каза пред Агенция „Фокус” лидерът на „Атака” Волен Сидеров във връзка с организирания утре протест пред хотел „Арена ди Сердика”, където ще се проведат публични лекции с участието Улф Брунбауер, станал известен с „изследването” си, в което нарече Баташкото клане „мит”.
„Ние протестираме срещу това принизяване и тази подигравка с историята ни, защото този кървав и драматичен момент от българската история: Априлското въстание, кланетата, избиването на българи, геноцида, за нас е много болезнена и важна тема”, посочи Сидеров. 
По думите му въпросният Брунбауер ще участва в научен форум, който не е свързан с Батак. „Ние използваме неговото посещение в България да му връчим една декларация на партия „Атака”, в която протестираме срещу неговия опит да изкривява българската история. Ще му връчим също така на български и немски една брошура, която изготвихме: „Геноцидът на българския народ по време на турско-османското робство”, в която има много описания за унищожаването на българския генофонд”, заяви Сидеров. 
„Тези материали ще му бъдат връчени от нашия депутат Петър Хлебаров, вероятно и евродепутатът Димитър Стоянов ще бъде там, ще има и наши активисти. Това е една демонстрация, с която изразяваме отношението си към тези изкривявания на българската история. С всеки, който се присъедини към тези протестни действия, сме съгласни естествено”, заяви Сидеров. 
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Костадин Костадинов: Надяваме се да разговаряме с Улф Брунбауер, за да разберем, защо се стигна до „мита” Батак

Ние искаме да разберем, какво точно и как е провокирало въпросният Улф Брунбауер да се занимава с тази проблематика, която не само, че не разбира, но и не му е известна, тъй като той самият никога не е ходил в Батак и доколкото знаем в България е минавал само инцидентно. Това каза пред Агенция „Фокус” Костадин Костадинов регионален координатор на ВМРО Варна във връзка с предстоящия протест на ВМРО по повод гостуването на немския професор Улф Брунбауер. 
„Надяваме се въпросният Улф Брунбауер да даде обяснение, затова разчитаме и на морал в него, който да го накара да се извини. Защото по една изключително парлива тема в нашата историческа памет, каквато представлява Баташкото клане, Априлското въстание и последиците от пет вековното турско робство, ние не би трябвало да правим никакви компромиси, затова ще се обърнем към организаторите на конференцията с един призив да се разграничат от участието на този човек, тъй като той петни с участието един изключително престижен международен колоквиум, какъвто представлява международният семинар „Софийски диалози”, който тази година се провежда за 14 пореден път”, посочи Костадинов. 
„Ние не знаем, какво точно го е накарало да стигне до този проект и затова искаме обяснение от него, дали е получил пари, дали просто от незнание го е направили или поради някаква друга причина се е стигнало до някакво объркване, за да разберем всички тези неща, ние искаме да разговаряме с него и се надяваме той да има честта и смелостта да излезе и да разговаря с нас, ако ли не можем и ние да влезем вътре, така че да се надяваме да се стига до там”, каза още Костадинов. 
„Ние се надяваме предимно на това, че участието в подобен престижен форум, какъвто е форумът Софийски диалози все пак ще го обвърже в някаква форма на разговор с хората, които ще отидат там”, посочи Костадинов. 
Той каза още, че предвид протеста се предполага, че Улф Брунбауер най-малкото би трябвало да излезе и да даде някакво обяснение пред участниците в него. По думите му начинът, по който преди години се разгоря скандалът с „мита” Батак и проекта, който бе до голяма степен организиран от въпросното лице показва, че в Европейския съюз все още са живи митологеми от времето на Студената война. 
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Красимир Каракачанов: Има един начин Улф Брунбауер да се извини – като напише обективните факти

Има един начин Улф Брунбауер да се извини и той е, когато напише обективните факти и по този начин опровергае предишните си твърдения. Това каза пред Агенция „Фокус” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод на организирания утре протест пред хотел „Арена ди Сердика”, където ще се проведат публични лекции с участието на Улф Брунбауер, станал известен с „изследването” си, в което нарече Баташкото клане „мит”. „Мисля, че не е срамно, когато някой, който е сбъркал, или умишлено е направил нещо, когато види обществената реакция, да каже – извинявам се, бях подведен или не бях добре информиран. Това е съвсем нормално и резонно още повече от човек, който се опитва да ни втълпява, че има някакви европейски норми на поведение и отношение”, посочи Красимир Каракачанов.
Красимир Каракачанов каза още, че трябва да се покаже, че без значение колко е популярен даден автор, когато се фалшифицира българската история, той трябва да се извини. „Протестът срещу неговата поява в България е съвсем нормално и адекватно действие. Ние не искаме да го заклеймим да не идва в България, а искаме да го подсетим с подобна проява, че преди да приказваш по исторически въпроси и то такива болезнени за българския народ, каквито са турското робство, Баташкото клане, трябва да проучиш материалите, да прочетеш историята и тогава да си правиш някакви свободни съчинения”, заяви Каракачанов.
По думите му вероятната причина за неговото „изследване” е, за да се направи на интересен и да спечели някаква популярност, включително и такава – да бъде освиркан на поредната си лекция. „Не може да отричаш един геноцид, който е извършен спрямо българския народ по време на турското робство. Ние най-добре познаваме това от Баташкото клане, което е едно от последните кланета, които са се извършили спрямо българите. И ти се опитваш да правиш подобни разработки, в които описваш, че там не е имало такова нещо, че едва ли не – това е било някаква битова свада, което не отговаря на фактите, тъй като по повод Априлското въстание през 1876 година са правени няколко международни анкети”, посочи лидерът на ВМРО.
Той каза още, че това не е измислица на Иван Вазов, както Улф Брунбауер се опитва да го изкара, или на българската литература през Освобождението. 
„Първи за Баташкото клане пишат световни журналисти като Макгхан. То се появява като събитие и като факт в европейската и американската преса и едно подобно нещо е обида към паметта на тези пет хиляди българи, които са изклани в Батак по време на Априлското въстание. То е обида и към всички онези българи, които са загинали под ятагана на турския поробител”, припомни Каракачанов.
Той каза още, че по никакъв начин не приема твърдението, че помирението с историята трябва да става като отричаш историята и фактите. „Естествено, че Баташкото клане не може да бъде повод ние днес да мразим турците в България, но Баташкото клане е безспорен факт и неговото отричане нагнетява това недоволство”, каза още лидерът на ВМРО. 
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
ВМРО ще протестира срещу лекциите на германския професор, участвал в „Митът Батак“

В събота и неделя (28 и 29 ноември) в София, в хотел „Арена ди Сердика” ще се проведат публични лекции с участието на печално известния в България „професор” Улф Брунбауер. Този човек стана популярен у нас с „изследването” си, в което нарече Баташкото клане „мит”. ВМРО – БНД ще вземе участие в публичните протести пред хотела и в залата, където ще се изнасят лекциите, съобщиха от партията. „Протестираме срещу некомпетентната намеса на хора като Брунбауер в българската историческа памет и наглото и безочливо изопачаване на историческите факти, свързани с жестокото потушаване на Априлското въстание на българския народ.
Настояваме г-н Брунбауер публично да се извини на българското общество”, се казва в декларация на Софийската градска организация на ВМРО – БНД.

Агенция „Фокус”
„Атака“ протестира срещу посещението на германския проф. Улф Брунбауер, участвал в проекта „Митът Батак“

Народни представители и активисти на ПП „Атака” ще връчат протестна декларация на Улф Брунбауер, германски историк, участвал в проекта „Митът Батак“. Брунбауер е в България за участие в международен колоквиум „Тоталитаризмите на 20-ти век в сравнителна перспектива“, организиран от Институт за изследване на близкото минало. Декларацията ще бъде връчена на Брунбауер на 28.11.2009 г., събота, от 13:30 часа в хотел „Арена ди Сердика“ /ул. „Будапеща“ № 2-4. 
В нея се казва, че настоящото обръщение има за цел да изрази острото негодувание на партия „Атака”, която е парламентарно представена сила, от неговото посещение в България. „Сигурно мислите, че обстановката тук около позорното ви твърдение относно една историческа светиня каквато е за нашия народ Батак се е успокоила, за да си позволявате да идвате в страната ни. Изложените от вас твърдения, че легитимността на българската държавност в Родопите е „спорна“, „съмнителна“, „несигурна“, са тежка обида за всеки честен патриот и истински родолюбец в България. Бъдете сигурен, че името ви ще се помни дълги години, и то не с добро. Българите никога няма да забравят жалкия ви опит за профанизация на един от най-болезнените моменти в борбата за свобода на нашата унищожавана системно пет века нация от варварската Османска империя. Скандално е човек с претенциите да се нарича учен, носещ академична титла, да твърди и разпространява подобни пошли българофобски тези” – пише в текста.
От партията изразяват надежда професорът повече да не идва в България. „Единственото, което можете да направите, е да се извините официално, в противен случай сте нежелан!” – заявяват от „Атака”.

Агенция „Фокус”
Волен Сидеров: Ньойският мирен договор би трябвало да се обяви за нищожен

Ньойският мирен договор би трябвало да се обяви за нищожен и невалиден от Европейската общност. Това каза пред Агенция „Фокус” лидерът на „Атака” Волен Сидеров във връзка с 90-годишнината от подписването на договора. Сидеров обясни, че това е виждане на „Атака”, което е било изработено още миналата година и вече е внесено в представителството на ЕС в София и в Европейския парламент. „Става дума за следното: Ньойският мирен договор е подписан с държавата Югославия – тогава Кралство на сърби, хървати и словенци, който международноправен субект в момента не съществува, тъй като тази държава се е разпаднала. И тук остава въпросът след като субектът на един договор не съществува, какво става със самия договор?”, посочи Сидеров. 
„Логично следва, че постановките на този договор също престават да съществуват, т.е. парцелите, които са т.нар. Западни покрайнини и са били отнети, би трябвало автоматично на базата на факта, че международноправният субект не съществува да бъдат върнати в територията на България. Ние се надяваме на съдействието на ЕС по този въпрос, защото той е един юридически казус”, посочи Сидеров. 
По думите му в международноправен аспект би трябвало да се произнесат в ЕК по този въпрос. „Ние се надяваме и очакваме това. Поне нашите евродепутати действат по този въпрос и ако и другите български евродепутати се присъединят и обединим гласовете си мисля, че можем сериозно да поставим това и като условие за приемане на Сърбия в ЕС”, заяви Сидеров. 
По думите му, ако ЕС вземе подобно решение, това няма да е „прекрояване” на границите, а „възстановяване” на едно статукво. 
„Става дума за това, че този договор би трябвало да бъде признат за нищожен и по един елегантен начин да се намери юридическа възможност тези отнети земи от България да се върнат в нейните граници. Не е имало по-добър исторически шанс от този, това да стане по един мирен начин, без военни действия”, заяви Сидеров. 
Той каза още, че може би ще има реакция от страна на Сърбия, но ако международната европейска общност постави нещата ясно и категорично Сърбия няма няма да има какво да каже по въпроса, тъй като едно от условията за приемането може да бъде това. 
„Както за Турция например да се постави условие да се решат обезщетенията за българите от Източна Тракия, чиито имоти са отнети 1913 г. В тази посока българските дипломати и евродепутати трябва да работят в синхрон. 
„Смятам, че е възможно това за Сърбия и смятам, че има пълни основания. Самите сърби знаят много добре, че са откъснали земя от България. Дори нашата централа се намира на улица „Врабча”, така един драматичен момент от историята ни. Улица „Врабча” е наречена на едно село в Западните покрайнини, което е буквално разделено от линията на две – едната част от селото остава в тогавашна Югославия, а другата в България. Това ненормално положение се е знаело и от Сърбия и от всички, но загубили сме войната, победителите не ги съдят, те решават каквото искат”, посочи Сидеров.
Той каза още, че е изминало много време – деветдесет години и светът е друг. „Смятаме, че сега по един дипломатичен и мирен начин може да бъде решен този въпрос и една историческа несправедливост да се поправи. В крайна сметка ако сме в общност с ЕС и със Сърбия, вече този въпрос като граница не стои толкова фатално и драматично, а това просто ще бъде един морален жест”, каза още Волен Сидеров.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Огромен интерес към книгата “Войната се завръща” проявиха в Перник

Огромен интерес към книгата “Войната се завръща” проявиха гражданите на Перник. Това съобщи областният председател на ВМРО Кирил Караманчев, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. По повод 90-годишнината от подписването на унизителния за България Ньойски договор, активисти от ВМРО раздадоха 500 броя от книгата с автор френският журналист Анри Поззи на централния градски площад “Кракра”. Дядовци искаха екземпляри и за внучетата си, младежи искаха за приятелите си, така че и 2 000 броя да имахме, щяхме да ги раздадем, каза Караманчев. Според него политиката на обезбългаряване и неглижиране на Западните покрайнини продължава. Българите са поставени в неравностойно положение спрямо другите националности, твърди Кирил Караманчев. Продължават и опитите да бъдат затворени двата културно-информационни центъра в Босилеград и Цариброд, като причината, която се посочва, е безпаричие, каза Кирил Караманчев. Той посочи, че в Перник има доста хора, които проявяват голям интерес и съпричастност към съдбата на сънародниците ни в Западните покрайнини. Не са малко и онези, които притиснати от ежедневните проблеми и нямането, са напълно безразлични.
Мила КИРИЛОВА

Агенция „Фокус”
Георги Дракалиев: Ще поискаме Денят на българските победи да бъде възстановен като държавен празник

Централното ръководство на ВМРО ще поиска от правителството Денят на българските победи-27 ноември да бъде възстановен като държавен празник. Това каза за радио „Фокус” – Бургас областният лидер на българското национално движение ВМРО Георги Дракалиев. Денят на българските победи, обявен за такъв след края на Българо-сръбската война през 1885 година, се чества като празник до подписването на Ньойския договор. „По давление на сръбската делегация, договорът е бил подписан нарочно на тази дата, за да бъде смачкано самочувствието на българите в деня на техния празник”, каза Дракалиев. „Историческата памет на народа е много къса и по-голямата част от българите смятат, че сърбите са наши братя”, категоричен е той. По неговите думи, доказателство за това е сегашното състояние на общественото мнение в Македония. „След дълги години на сърбизацията местното българско население е обърнато срещу своите братя от България”, разясни Дракалиев. На въпрос каква трябва да бъде политиката на България спрямо Македония, той отговори, че докато продължава кражбата на история от общото ни минало, тя няма място в Европейския съюз и в структури като НАТО. „Докато не се изчистят тези проблеми, които са изкуствено насложени, мисля, че България не трябва така с лека ръка да продължава да си затваря очите пред това, което се случва. Би трябвало да има вето и категорично условие, че ние няма да подкрепим тяхното евроинтегриране”, каза още Дракалиев. 
Виолета ДИМОВА

Агенция „Фокус”
В Благоевград представиха изложба по случай годишнината от подписването на Ньойския договор

10 табла с фотоси, картички и писма бяха представени в организирана фотодокументална изложба „Когато оръжията замлъкнаха…”, организирана в Регионален исторически музей-Благоевград, предаде репортер на радио „Фокус” – Пирин . Изложбата е посветена на 90-та годишнина от подписването на Ньойския мирен договор и е организирана съвместно с Правно-историческия факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски”-Благоевград. Сцени от войнишкия живот и живота на фронта, отличителни знаци и награди на политическия и военен елит бяха представени сред военни, ученици, студенти и историци. Особено място в изложбата заемат колекциите от оригинални пощенски картички и фотографии от личните архиви на поручик Розев и ген. Майор Жостов. С оригинални пощенски фотографии са показани политическият и военен елит, сцени от войнишкото ежедневие на Южния фронт (1915-1918 г.), другото лице на войната чрез дейността на „войниците на милосърдието” – доктори, санитари и медицински сестри. Голяма част от показаната мемоарна литература и карикатури са създадени в дните на „Голямата война” от политици и дипломати, военачалници и учени, победители и противници, които започват трескаво да поделят славата от победите и отговорностите за погромите.
Снежана ЛЮБЕНОВА

Агенция „Фокус”
Земите, откъснати от България с Ньойския договор, трябва да се върнат – иска ПП „Атака“

По случай 90-та годишнина от подписването на Ньойския диктат, който откъсна от България територии, които и до ден днешен са населени с хора с българско самосъзнание, ПП „Атака“ декларира – териториите, населени с хора с българско самосъзнание, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и БЮР Македония, следва да бъдат предадени обратно във владение на България. „Сърбия и БЮР Македония не могат да се считат за правоприемници на Сърбо-хърватско-словенската държава. Сърбия не беше призната за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а БЮР Македония дори не е призната под конституционното си име. Следователно Ньоиският диктат няма сила спрямо Сърбия и БЮРМ и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица поради изчезването на държвата, с която е бил сключен. Това значи, че земите, откъснати от България по този договор, трябва да се върнат в нейната територия“ – пише в текста.
Ньойският диктат дори не е легитимиран в българската държава, както изисква Търновската Конституция – с ратификация от Велико Народно събрание. 
ПП „Атака“ смята, че въпросът с връщането на Западните покрайнини трябва да бъде уреден преди започването на преговори със Сърбия за членство в ЕС, а приемането на БЮР Македония в Съюза трябва да стане след уреждането на въпроса с връщането на региона на Струмица в пределите на България.

Агенция „Фокус”
С мълчалив протест и заря в Кюстендил ще бъде отбелязана 90-годишнината от подписването на Ньойския договор

Три автобуса с членове и симпатизанти на ВМРО „Тодор Александров” – Кюстендил ще заминат за Благоевград, където ще участват във факелното шествие, посветено на 90-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. За радио „Фокус” – Кюстендил председателят на ВМРО-Кюстендил Валери Ненов съобщи, че след приключване на шествието, около 21.00 часа, се организира мълчалив протест със запалени свещи и на централния площад „Велбъжд” в Кюстендил. „Искаме разглеждане на този позорен Ньойски договор, за да може тези велики сили да върнат териториите Македония и Тракия към български земи”, заяви Ненов. Според него това е напълно възможно и България трябва да търси път към осъществяване на тази задача. „Ще изкажем позицията си към позорния Ньойския договор, който е отнел Тракия и Македония с население пълно с българи. На 27 ноември 1919 г. в Ньой т.нар. Великите сили подписват „мирен договор” за победена България и не се интересуваха от понятия като чест, достойнство, свобода, те искаха да си отмъстят на България, която в продължение на три години е громила техните армии по всички фронтове на Балканите”, заяви Ненов. 
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус”
ВМРО ще раздава книги по повод годишнина от подписването на Ньойския договор

ВМРО-БНД отбелязва годишнината от подписването на Ньойския договор с масова акция за раздаване на книги, посветени на историческите събития от края на Първата световна война, съобщиха от партията. Акцията ще бъде организирана като среща с гражданите по оживени места в столицата и областните градове: Варна, Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Бургас, Пловдив, Монтана, Силистра, Габрово, Казанлък, Перник, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора, Сливен, както и в Босилеград и Цариброд – български градове в окупираните български Западни покрайнини. 
Днес – 27.11.2009 г. – датата, на която е подписан Ньойския договор, безплатно ще се раздава книгата „Войната се връща” на бележития френски журналист Анри Пози – защитил достойно българската национална кауза. 
30 000 българи ще получат като подарък тази книга, чрез която ще научат детайли от нашата история, пречупена през погледа на френския журналист. 
Вечерта на 27 ноември 2009 г., от 18.00 часа, акцията по отбелязването на годишнината от Ньойския диктат ще приключи с национално факелно шествие на ВМРО-БНД в центъра на Благоевград. Факелното шествие на този ден е традиционно. За първи път то се провежда на 27 ноември 1919 година от български студенти-бежанци от поробените български земи.
До 1944 година този ден е бил ден за национален траур. Тогава българският трибагреник е бил заместван с черни знамена.

Агенция „Фокус”
България не е можела да избегне подписването на Ньойския договор, според Александър Гребенаров

България не е можела да избегне подписването на Ньойския договор на 27 ноември 1919 г., каза в интервю за Агенция „Фокус” историкът от Института по история на БАН Александър Гребенаров. „Поуките от Ньойския договор са разнопосочни, но като цяло аз бих наблегнал на една важна поука – че през 1915 г., когато влиза в Първата световна война, България за втори път не чува и не вижда експертите. Първият път е през 1913 г. по време на Междусъюзническата война. Нормално е всяка държава да се управлява от политици и държавници, но е нормално и всяка държава да има един диалог между управляващите и експертите. Нито през 1913 г., нито през 1915 г. такъв диалог не се е състоял. За мен това е една от основните причини България да бъде набутана в един ъгъл по време на Парижката мирна конференция и бита от всички като боксова круша, както се случва също и през 1913 г.”, обясни историкът. 
Интересното е, че през 1919 г. съседите на България са подкупвали чуждестранни дипломати, министри, учени, отговорни лица от западните държави, които заради пари са защитавали определени тези. „А България е била трудна за спасяване, защото е все едно да бъдете адвокат на един престъпник, който е участвал в някакъв заговор. Поради тази причина вероятно българите са търсили лоби сред по-силните държави, но не са намерили такъв човек. Всяка държава трябва да има лоби – това според мен е задължително, защото нито една държава не се развива в едно цветущо положение от А до Я. Винаги се случват някакви конфликти – дали ще бъдат балкански, европейски или световни – винаги ги има. Нормално е в тези моменти да разчиташ на някой от Западна Европа или Америка”, каза той. 
Така Белград се възползва от безпомощността на българската държава и през лятото на 1919 г. засилва натиска си срещу нея като изпраща мемоар до френския премиер Жорж Клемансо. В него се настоява цялата българо-югославска граница от река Дунав до Беласица да се премести от 20 до 70 км навътре в територията на България. Сръбските претенции засягат над 13 000 кв. км площ (включително градовете Видин, Кула, Белоградчик, Трък, Цариброд, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич), населена с около 500 000 българи. Аргументите от страна на Белград изопачават историята и етническия характер на живеещото в тези области население, представено като „чисто сръбско”. Като допълнителни съображения за исканата гранична промяна се сочат и стратегически мотиви за сигурност.
През 1919 г. бившият министър-премиер на България (1911-1913 г.) Иван Евстатиев заминава бързо и екстремно за Лондон, за да търси връзки и съдействие. Той търси среща с премиера на Англия, но се среща с представители на по-ниско ниво. Той е поискал английска подкрепа за Беломорска Тракия, за да може страната ни да бъде беломорска държава. Като в замяна не е предлагал пари, но е предложил да бъде по-либерален режимът за няколко английски банки у нас, които да се ползват с протекция. Акцията обаче не е сполучлива, обясни Александър Гребенаров.
В Швейцария пък в началото на Първата световна война се изгражда български пропаганден център с цел да разяснява българския национален въпрос. След включването обаче на страната ни във военните действия швейцарската преса постепенно ограничава изявите на центъра.
Галина ДИМОВА/ФОКУС