72-часова мярка е наложена на задържания за убийство в столицата

Издирваният за зверския побой е задържан снощи от патрул на столичното Четвърто РУ-СДВР

Битова драма, завършила със смърт е регистрирана от столичните полицаи на 1 април т.г.  Тогава, към 11 часа сутринта е получено обаждане на тел. 166 от социален работник, който посетил дома на 29-годишната И.В. в кв.”Експериментален” в столицата. Там, майката живеела  в общинско жилище с трите си деца – две момчета на 4 и 6г., от които по-малкото болно от церебрална пареза, и момиче на 2 г. С пристигането в жилището социалният служител открил майката мъртва с видими следи от побой. Децата, които също били в апартамента, са отведени същия ден от социални работници и са настанени в различни домове.
След сигнала в полицията, в СДВР – отдел “Убийства” е формирана група за разследване на случая. Дознатели се заемат с изясняване на драмата. Щателен оглед е извършен от дежурна оперативна група от СДВР в жилището, където майката и трите й деца живеели в крайна бедност. Още при първоначалното разследване е изяснено, че жената от години живеела без брак със С.Т. /32г./, от София, с адресна регистрация в кв.”Левски”. Справката за него показала, че той е с богато криминално досие – с регистрации основно за измами и кражби, като е излежал и ефективна присъда за кражби. Установено е, че мъжът е без трайна работа, отвреме-навреме работел по строежи или се наемал за кратко на различна работа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.115 от НК. “Съпругът”  е обявен за издирване на 2 април с разпореждане за принудително довеждане.
Междувременно дознателите и полицаите от Отдел “Убийства” изяснили фактическата обстановка около фаталната вечер на 30 март. След поредна битова разправия в семейството, мъжът нанесъл жесток побой на майката. Той я оставил да лежи на пода безпомощна и късно вечерта излязъл от къщи. През това време, майката умирала от травмите, нанесени с особена жестокост, и пред очите на децата. След напоително черпене с алкохол, по някое време през нощта мъжът се върнал в семейния дом със свой познат и я заварил на лежи, както я е оставил. Двамата с приятеля преспали в дома и чак на сутринта, той разбрал, че жената е мъртва. На сутринта побойникът се изнесъл, като оставил децата у дома сами. Те са открити едва на 1-ви април. Оттогава до снощи столичните полицаи издирват С.Т. по всички възможни места, където би могъл да пребивава или да се отбие.
Снощи патрул на столичното Четвърто РУМВР, към 22 часа забелязал издирвания. Той е задържан на място, без да оказва съпротива. Незабавно е отведен в полицията и е задържан. При първоначалните разговори той възстановил хронологията на случилото се и направил пълни самопризнания. Сред които и това – че е баща и на трите деца, и на още едно момче, което междувременно се споминало. Днес му е определена мярка „задържане за 72 часа“.