7 причини за високата температура

Защо при неразположение или отпадналост често се повишава температурата на тялото ни и как можем да си помогнем? Това не е задължително въпрос, който трябва да отправите на първо място към своя лекар. А освен това е добре да знаете някои основни неща – нали все пак става дума за собственото ви здраве!?

1. ОРВИ, грип

И острите респираторни вирусни инфекции и останалите вирусни заболявания, най-често започват внезапно – с тръпки, мускулни болки, болка в областта на челото, кихане, хрема. Температурата се повишава бързо – за 1-2 часа може да достигне 38-39 градуса.

За облекчаване трябва да се приемат противовъзпалителни средства (с парацетамол, ибупрофен, комбинирани аналгетици), да се правят инхалации, да се лежи на топло и да се приема чай. Оздравяването (при липса на усложнения) ще настъпи след 4-6 дни.

2. Изстиване на бъбреците

При остро възпаление на органите на малкия таз (бъбреци, яйчници или простата) температурата може да се повиши до 38-39 градуса. Тя е придружена от болки в областта на кръста (от едната или двете страни), които се пренасят надолу в корема.

Необходимо е бързо да се направи кръвен анализ, а за облекчаването наболките може да се приемат спазмолитици. За да се излекува инфекцията трябва да се приложи лечение с антибактериални препарати – антибиотици.

3. Злокачествени образувания

Температурата продължава повече от месец и няма явна причина за нея. Тя е съчетана с обща отпадналост, засилено окапване на косата, загуба на апетит и тегло. Увеличават се лимфните възли.
Това се наблюдава при злокачествени образувания на бъбреците, черния дроб, белите дробове. Не трябва да се изпада в паника, а бързо да се направи преглед при онколог.

4. Проблеми с щитовидната жлеза

Повишената температура (около 37-38 градуса) се съчетава с отслабване, раздразнителност, потиснатост, чувство за страх. Апетитът се засилва, но телесната маса намалява.

Изследвайте хормоните на щитовидната си жлеза. При нарушение на функциите й (най-вече при хипертиреоза) се разстройва цялата система на терморегулирането на организма.

5. Дистония

Тя се среща предимно при по-младите хора, като се поддържа температура около 37 градуса и е съпроводена от промени в кръвното налягане и появата на червени петна по гърдите, лицето и шията.

Това състояние се нарича “конституционална хипертермия”. Често то възниква при нервно или психично пренапрежение – например по време на изпити и е разновидност на вегетативно-съдовата дистония.

Помагат успокоителните препарати, включително валериана, а също така автогенният тренинг.

6. Ревматизъм

Повишената температура е съчетана с възпаление на ставите, бъбреците и болки в сърцето.
Ревматизмът е автоимунно заболяване, при него се нарушава общият имунен статус на организма и започват чести промени – в това число и на температурата.

7. Лекарствена треска

Дори след изследване причината за повишената температура може да остане скрита. А градусите са постоянно около 38 градуса или пък температурата периодично се повишава за период от 3 седмици.

Това е т.нар. ”треска с неизвестен произход”. За да се справим с нея, трябва да се направи тест за имунния статус, тестове за хормоните и ендокринологично изследване. 

Понякога повишаването на температурата може да бъде предизвикано от приемането на антибиотици, съдови и хормонални препарати. Именно тогава става дума за “лекарствена треска”.

Специалистите съветват при избора си на препарати за намаляване на температурата да отчитаме следното: лекарствата на таблетки или капсули действат по-продължително време отколкото сиропите. Но за да се разтвори таблетката в стомаха и действащото вещество да попадне в кръвта е необходимо определено време. Изключение правят препаратите “на прах”, които бързо свалят температурата. Но противовъзпалителните таблетки не влияят добре на лигавицата и затова е най-добре да се приемат след хранене.

Разтворимите препарати дават бърз лечебен ефект, но като правило действат по-кратко време. Те са особено подходящи като екстремално средство (когато температурата трябва да се свали незабавно), но не трябва да се забравя, че някои от тях предизвикват сънливост и затова не трябва да се приемат, ако предстои шофиране.

По-незначителното повишаване на температурата – от 37 до 38 градуса – може да се свали без лекарства с помощта на:
– обтриване на тялото със слаб разтвор на оцет;
– зелен чай или билков чай с мед и лимон;
– цитрусови плодове – изчислено е, че един грейпфрут или лимон ще намалят температурата с около 0,3-0,5 градуса.

Ако температурата превишава 38,3 градуса, тя задължително трябва да се лекува с помощта на лекарства, като преди това е добре да се обърнете към специалист.(а)

здраве.bg