6 често срещани грешки при спазването на диети

Спазвате зверски режим, а теглото ви се увеличава. Ето защо:

Грешка първа
УПОТРЕБЯВАТЕ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЗАХАРТА

Някои заместват захарта със захарин или други заместители. Тези вещества не съдържат калории. И това означава, че повечето отслабващи мислят, че може смело да си ги ядат във всякакви количества.

Но след чашка чай с 2-3 таблетки заместител на захарта съществено се повишава апетитът. Причината е в това, че за мозъка сладкият вкус служи като сигнал за постъпване на въглехидрати. А когато тях ги няма, организмът започва да търси своето. В крайна сметка вие преяждате.
Но вие може и да не знаете, че употребявате захарин например, или друг заместител. Защото тях ги добавят в продуктите при тяхното производство. Ето затова понякога, след като изпиете едно нискомаслено мляко, ви се ще веднага да си вземете сандвич. Затова четете внимателно етикетите. Но най-важното, намерете друг заместител на захарта. Например мед. Той е по-сладък от захарта, защото съдържа основно фруктоза. Но трябва да знаете, че калориите в него са толкова, колкото и в захарта. Затова се ограничете с 2-3 чаени лъжички на ден.

Грешка втора
ОТКАЗВАТЕ СЕ ТОТАЛНО ОТ ВЪГЛЕХИДРАТИ

Още по-трудно ще отслабнете, ако освен пълния отказ от захар, вие се откажете да употребявате и лесноусвоимите въглехидрати. Точно така постъпват някои привърженици на високобелтъчните диети.

Вярно, без захар и сладкиши човек може да отслабне бързо. Но по принцип привържениците на тази диета не се ограничават с това. Те решават, че не трябва да употребяват мед, плодове и сушени плодове.

Недостигът на глюкоза в кръвта става причина за това човек да не се чувства добре. Става му още по-зле и в крайна сметка се отказва от диетата. И… отново качва наднормени килограми.
А всичко би могло да се направи по друг начин, без тези излишни лишения. Като замените източниците на въглехидрати с техните полезни аналози. Те по-бързо засищат привличането към сладкото и облекчават процеса на отслабване.

Например вместо млечен шоколад по-добре яжте горчив, черен шоколад. Само 30 г от него покачва настроението и придава бодрост на човека. Когато пиете чай, вместо кифлички замезвайте със сушени плодове. Не трябва изцяло да се отказвате от плодовете. Вярно, бананите и гроздето не се препоръчват при спазване на диета. Но ябълките, портокалите, горските плодове – те са много вкусни и не пречат на отслабването. За сметка на това ще ви дадат повече енергия.

Грешка трета
ЗАМЕСТВАТЕ СОЛТА СЪС СОЕВ СОС

За да може човек да премахне отоците и повечето килограми заради насъбраната течност, трябва да ограничи употребата на сол. Така не само ще намалите излишните сантиметри, но и ще се предпазите от сърдечносъдови заболявания.

Никой от нас обаче не може да отрече, че ястието няма да е толкова вкусно, ако не се осоли и не му се сложат подправки. И тогава тези, които са тръгнали да отслабват и не искат сол, я заместват със соев сос. Защото смятат, че той не съдържа сол. Да, соевият сос овкусява задушените зеленчуци, ориза, диетичните ястия, всичко.

Но вие се подвеждате. В същия този соев сос солта е повече от достатъчно. И резултатът е същият – килограмите не помръдват, а понякога дори се покачват. Затова си слагайте соев сос в ястията, но по много малко.

Още по-добре е да потърсите други варианти, по-скоро да се възползвате от други варианти.

Пак соев сос, но на чийто етикет е описано, че е с понижено съдържание на сол. По-подходящ е.
Има и други подправки, които въобще не съдържат сол. Ако ги добавите, ястието не само ще бъде полезно, но и много вкусно. Например магданоз, копър и други подобни подправки – те ще обогатят вкуса на вашите ястия.

Грешка четвърта
НАБЛЯГАТЕ НА ОБЕЗМАСЛЕНИТЕ ПРОДУКТИ

За тези, които са тръгнали да отслабват, наистина е полезно да предпочитат обезмаслената извара, нискомасленото мляко. Но тези млечни продукти невинаги са нискокалорични.

Често производителите щедро обогатяват тези обезмаслени продукти с различни вкусови добавки. В техния състав може да има и захар. Затова не е изключено те да съдържат повече калории от продуктите с нормална масленост. А това вкарва хората в заблуда.

Вие пиете обезмаслен йогурт с мисълта, че отслабвате и че това е най-полезният продукт в момента за вас. Но се заблуждавате, това е просто похапване. Може би в него има около 300 ккалории и повече. Това е почти половин обяд. Затова не успявате да отслабнете. А точно обратното – килограмите се покачват. Ето защо е най-добре да си купувате натурален йогурт с нормална масленост и да добавяте целулоза в него, т.е. съединителна тъкан.

Така бързо ще запълните стомаха си. И една кофичка йогурт ще бъде достатъчна, за да утоли глада ви. В някои аптеки дори се продават готови добавки с продукти, съдържащи съединителна тъкан. Но вие можете просто да нарежете парченца ябълка и да я добавите в кофичката йогурт. Или пък ленено семе.

И още един момент. При спазване на диета се намалява обемът употребявана храна. Но при някои хора стомахът се разтяга. Затова през цялото време им се яде. Мислейки обезмасления йогурт за безопасен продукт, те го пият с литри, за да се заситят. Но това не е от полза за талията.

СЪЩАТА Е СИТУАЦИЯТА И С ПОДПРАВКИТЕ ЗА САЛАТИ

Производителите твърдят, че сосовете като подправки за салати са леки и нискокалорични. Да, в тях често има малко мазнини. Но за отслабващите това е като зелен сигнал на светофара, т.е. можете да си ядете спокойно, без да се съобразявате с калориите и големината на порциите.
На пръв поглед например кетчупът може да ви изглежда напълно безобиден за фигурата ви.

Доматите сами по себе си са нискокалорични. Затова много отслабващи дами смело си сипват кетчуп на салатите. Калоричността на кетчупа е по-ниска от тази на майонезата. Но в него има захар, която невинаги е полезна за фигурата. Има и много други подправки.
Не изливайте безразборно сосове е прочее подправки в салатите си.

Грешка пета
ПРОПУСКАТЕ ЗАКУСКАТА, ОБЯДА ИЛИ ВЕЧЕРЯТА

Някои хора смятат, че като пропуснат едното ядене, могат да отслабнат. Например не остава време за закуска преди работа, а там няма как.

Други успяват да похапнат това-онова сутрин, но решават, че няма да вечерят. Третата категория са работохолиците – те предпочитат да не обядват. И са убедени, че с един удар “два заека убиват”. Или ядат много малко – хем да не губят ценното си време.

В действителност всички, които отслабват, задължително трябва да закусват, обядват и вечерят.
По време на сън всички процеси в организма се забавят. А необходимата енергия за работата, която ни чака през деня, получаваме със закуската. Не е задължително да ядете веднага щом се събудите. Може и като отидете на работа. Но по никакъв начин не игнорирайте закуската. Ако пропуснете сутрешната закуска, обмяната на веществата ще си остане забавена. А недостигът на енергия може да доведе до преяждане в оставащата част от деня. Но помислете, това полезно ли е за вашата фигура?

Лекият обяд е необходим за пълноценна работа. Ако го пропуснете, към 4-5 часа следобед ще почувствате голяма умора. Това пречи да се съсредоточите върху работата. И се опитвате да заглушите глада с баничка или шоколад.

Тези “леки” въглехидрати при вашия заседнал начин на живот бързо се превръщат в излишни килограми. Освен това, при такъв режим на хранене едва дочаквате вечерята, за да се нахраните повече от обилно. Следователно диетата ви е подкопана.

Грешка шеста
ОТКАЗВАТЕ СЕ ОТ СУПИТЕ

От детството ни нашите майки са ни карали да ядем супа, особено на обяд. Тя е необходима за нормалната работа на стомаха и засища добре.

Обаче някои жени се отказват от супите. Смятат ги за тежка храна. И правят голяма грешка.
Концентрираните супи и мазни месни бульони наистина не са за вас, след като сте решили да отслабнете. А и за стомаха не са много полезни. Но постните зеленчукови супи са незаменими. Една зеленчукова супа съдържа най-много 100 ккалории. Обаче засища за дълго време.

Освен това не се увличайте и по готовите супи. Те, за разлика от вкусните домашни супи, са вредни. Съдържат консерванти, сол и натриев глутамат. Всички тези вещества задържат водата в организма и не позволяват да отслабнете. По-добре ги забравете.

Ако сте на работа и нямате възможност да похапнете постна супа, тогава преди основното ядене изяжте порция салата от пресни зеленчуци. Така ще се заситите по-бързо. /БЛИЦ