6 причини да намалим захарта

Че всяко дете обича сладко, е ясно. Известно е също, че въглехидратите са необходими за растежа, те са основен източник на енергия.

През последните години излязоха редица проучвания, че със сладкото се злоупотребява. Най-често за да задоволим желанията на децата, но понякога защото просто не си даваме сметка какво количество захар поглъщат те.

Захарта присъства много повече в храната ни, отколкото си мислим. Тя се съдържа дори в кон сервираните зеленчуци, във фъстъченото масло, кубчетата бульон, в плодовите млека, в кетчупа процентното й съдържание е повече, отколкото в сладоледа, а в сметаната за кафе тя е 65%!

Да не говорим за шоколада, вафлите, десертите, соковете и всички останали лакомства. Защо трябва да се намали захарта в менюто на децата? Ето 6 основателни причини:

1. Здрави кости
Захарта няма никакви полезни качества като храна. Тя съдържа само „празни“ калории. Попадайки в организма, този неестествен продукт търси начин как да се метаболизира и усвои. За да го преработи, тялото започва да черпи от своите резерви калций, ензими, витамини, калий, натрий, магнезий. Калцият се извлича от костите и те стават по-чупливи. Този процес е крайно неблагоприятен за растящия детски организъм, когато се полагат основите на костната система. При възрастните остеопорозата стана болест на цивилизацията, в която основно място в храненето заема захарта. Не се надявайте само на калций на таблетки, той не може да компенсира загубите, не се усвоява достатъчно добре от организма, а освен това натоварва бъбреците, може да се натрупа в някои органи и тъкани. Разбира се, причина за остеопорозата не е само захарта, тук играят роля и други причини, най-вече хормонален дисбаланс, наследственост, все неща, които трудно се контролират за разлика от рационалното хранене.

2. Здрави зъби
Най-видимата вреда от захарта са зъбите. Знае се, че причина за кариесите е бактериалната плака по зъбите. Захарта създава идеална храна за развитие на бактерии в устната кухина и кариесът е готов. Децата ни постоянно дъвчат нещо сладко – близалки, бонбони, шоколади, захарта от които полепва по зъбите. Вредни за зъбите са и безалкохолните напитки, които също съдържат много захар, и особено захарта от храната, която полепва по зъбите и остава дълго време върху тях – локум, сушени плодове, карамел, шоколад. Последствието е крайно неприятно – развалени, грозни зъби и мъки на зъболекарския стол.

3. Коремът страда
При постоянна консумация, на захарни изделия и други рафинирани храни, като продуктите от бяло брашно, намалява продукцията на стомашен сок и се забавя перисталтиката на червата. Когато захарта се приема заедно с протеини (шоколад, сладкиши), последните гният в червата, при което се отделят много токсични вещества. Затова хората масово се оплакват от газове, болки в корема, запек, дискомфорт.

4. Проблеми с психиката
Рафинираната захар се отразява негативно и на психиката на децата, особено в пубертета. Те стават нервни и раздразнителни, буйни. Причината е, че захарта стимулира надбъ-бречните жлези. При нейната консумация нивото на произвеждания от нея хормон адреналин може да се повиши няколко пъти, което е типична стресова реакция за организма. Освен това токсичните продукти от преработването на захарта затрудняват окислителните процеси в нервните клетки.

5. Затлъстяване
То е масовата последица от преяждането със сладки неща. В организма една част от захарта се складира в черния дроб под формата на гликоген. Излишъкът се трансформира в мастни киселини, които се натрупват в мастни депа под кожата, тоест захарта се превръща в мазнини. Когато се злоупотребява в тази насока, масти започват да се натрупват и по вътрешните органи, като засягат тяхната функция. Страда и имунната система, тъй като се забавя циркулацията на кръвта и лимфната система.

6. Захарен диабет
Той може да се получи след консумацията на рафинирана захар. Тя бързо навлиза в кръвообръщението и стойността на кръвната захар рязко се покачва. И тъй като човешкият организъм е една съвършена машина, веднага се включват компенсаторни механизми за нейното нормализиране. Панкреасът започва да произвежда хормона инсулин, който понижава кръвната захар. Понякога драстично – кръвната захар бързо спада и някои хора започват да се оплакват от виене на свят, отпадналост, изпотяване, безсъние. При това положение се включва на помощ друг орган -надбъбречните жлези. Те мобилизират запасния гликоген, който се разгражда до глюкоза и кръвната захар отново се покачва. Този съвършен механизъм обаче издържа до време. При постоянна злоупотреба със захарни изделия се изтощават и двата органа и тяхната функция силно се затруднява. Панкреасът вече не може да произвежда достатъчно инсулин, кръвната захар остава висока и се развива захарен диабет. Това се случва особено ако има генетична предразположеност за това и организмът е подложен на стрес от различно естество. Надбъбречните жлези също постепенно се изтощават, а те са много важни за приспособяването ни към стреса. При намаление на тяхната функция те не могат да поддържат нормалното ниво на кръвната захар и то спада. При това положение се появява неистовото желание да се яде нещо сладко. Така се получава омагьосан кръг: колкото повече се злоупотребява със захарта, толкова повече нараства желанието за сладки неща.

Lekar.bg