Ратанови мебели за дома

6 интелигентни начини за подреждане на кухнята

Ако пространството ви за готвене се превръща в хаос всеки път, когато разбивате яйца, трябва да направите едно бързо разместване. Тези идеи ще ви насочат в правилната посока.

  1. Плот, хладилник, мивка

Обикновено, оптималната разстояние в  триъгълника на трите работни елемента в кухнята, е четири до девет стъпки помежду им. Но това задължително правило, особено за днешните по-големи и отворени кухни. Днес по- полезно е да създадете различни зони за най-често извършваните дейности, като правене на кафе, подготовка на вечеря и зона за забавление.

kuhnya

Мислете в зони. Съхранявайте уредите и предметите, там където можете да ги използвате (тавите от фурната, чашите близо до хладилника). Това ще ви спести време и помогне за по- бързото почистване.

  1. Сервизно място

Целта да има 60 до 120 см разстояние между мивката и печката е да може да се побере поне една дъска за рязане. Ако използвате миксер, резачка или някаква друга кухненска техника, трябва да разполагате с достатъчно място да ги използвате, а не само да ги местите от едната част на плота към другата. Ако ви липсва подобно пространство, решете проблема с кухненски остров.

  1. Чинии, чаши, тенджери и тигани

Рафтове ви ще останат подредени, ако разделите шкафове в категории. Чиниите, които използвате всеки ден- в един шкаф, съдовете за готвене- в друг. Разходете се в кухнята си по обичайните си ежедневни стъпки и решете кой шкаф за какво да ползвате. Правилната подредба ще намали разходките за всяко едно нещо из цялата кухня. Например, отделете едно чекмедже или шкафче само за подправки точно да печката. Така няма да пропуснете нито една необходима съставка.

  1. Осветление

Полилеите не осветяват достатъчно. Осветлението под шкафовете не само прави приготвянето на храната по-лесно, но също така добавя атмосфера. Ако електрическата инсталация не позволява, помислете за осветление на батерии.

  1. Чекмеджета

Чекмеджетата са изключително удобна мебел в кухнята. Всичко, сложено вътре, е лесно достижимо. Помислете за тях още при планирането на кухнята. Поставете ги на качествени релси и няма да имате проблем при изтеглянето и прибирането им.

  1. Боклук

Свободно стоящото кошче за боклук е препятствие. Можете да го приютите в плъзгащия се шкаф под мивката. Там е най- удобното място за коша за боклук.

Ако ви предстои ремонт на кухнята помислете за смяна на мебелите. Изхвърлете старите мебели и ги заменете с нови. Изхвърлянето на старите електроуреди също е задължително. Заменете ги с нови, енергоспестяващи.