Състоянието на кожата се променя

Хора които са бодри от сутринта

Дерматолозите са единодушни, че е важно кога какъв крем използваме и че състоянието на кожата се променя буквално за часове. Сутрин тя е напълно различна от вечерта, което означава че се нуждае и от различни грижи. В много езици думата „крем“ означава „сметана“. Първата козметика, която се е ползвала от египетските красавици била направена от сметана.

Бодри от сутринта
Психолозите съветват, ставайки от леглото, да се усмихнем на своето отражение в огледалото, за да заредим организма с оптимистичен заряд за целия ден. Но дали това е достатъчно, за да изглеждаме свежи. През нощта повърхностният слой на кожата силно се е обезводнил. Поради това на лицето често виждаме, че са се появили бръчки, които не сме имали преди лягане или са били по-малко. Хората, които спят по корем, сутрин се събуждат с повече или по-дълбоки бръчки. Причината е, че лицето отича повече при тази поза. Който пък се върти постоянно в завивките, трие бузите си във възглавницата и това също оказва неприятен ефект сутринта.

Хора които са бодри от сутринта
Първостепенна грижа
Сутрин повърхностният слой на кожата страда от недостиг на влага, докато в дълбочина е обратното, заради продължителното престояване на тялото в хоризонтално положение. Поради това се събуждаме подпухнали, с торбички под очите, а овалът ни е изгубил формата си. Стремежът на организма да внесе ред води до намаляване на притока на кръв, свива подкожните кръвоносни съдове, за да се премахне отока. Ето защо сутрин изглеждаме по-бледи спрямо другите часове на деня и това ни подтиква да ползваме повече декоративна козметика от необходимото. Забравете за нанасянето на грим поне час-два след събуждането. Но пък сложете дневния крем възможно най-рано. По този начин по-бързо ще си върнете хубавия тен и стегнатия овал, ще изчезне подпухналостта от лицето.

Не преувеличавайте
На фона на бледата кожа пъпките и недостатъците по нея изпъкват още по-силно. Сутринта е периодът, когато най-често пробиват комедоните по лицето. Именно тогава се загледаме най-дълго и щателно в отражението си в огледалото и откриваме всички проблеми. Достатъчно е да нанесем дневния крем и ще преодолеем много от сутрешните недостатъци на кожата – ще овлажним епидермиса, ще възстановим водния баланс на дермата, ще нормализираме секрецията на мастните жлези, която се повишава между 10 и 12ч. и лицето ни започва да лъщи.
Когато кремът за лице е с по-висок слънцезащитен фактор, съхранява колагена и еластина. Добре е дневната козметика да има защита срещу слънчеви лъчи, тютюневия дим, праха, вятъра и други външни фактори.

Подберете най-подходящото време
От 8 до 12 часа кожата е най-възприемчива към козметични процедури. Дневният крем не е така мазен като нощния и не съдържа подобни концентрирани активни компоненти. Наличието на ретинол, например, може да доведе до неблагоприятна реакция с ултравиолетови лъчи.