Цветя Сеткреазия, Стефанотис и Кампанула

Сеткреазия

Доскоро това растение се наричаше традескандия и то наистина прилича на традесканциите. Има месести падащи стъбла. Листата му са сивозелени отгоре, а долната им повърхност е интензивно виолетова. Друго ценно качество на това растение е годността му да расте при обикновените условия на жилището. Нуждае се само от обилно поливане през лятото и от много светлина, за да придобие характерните си багри. През зимата може да прекара в студено помещение, но също при светлина и при рядко поливане. Предпочита лека пръст — смес от листовка, градинска пръст и пясък.

Стефанотис

Увивен храст от Мадагаскар с гъсти, елипсовидни листа и с бели, силно ароматни цветове, събрани на кичури. Понеже ароматът наподобява аромата на жасмина, англичаните наричат растението «мадагаскарски жасмин».Цъфтежът му е продължителен — от пролетта до есента, откъдето идва името на вида — флорибунда, т.е.  изобилно цъфтящ. В родината си растенията образуват и месести плодове. Отглеждани в помещения, те се нуждаят от подпора, понеже стъблата им са увивни.

Кампанула

Произхожда от планинските райони на Сев. Италия, където расте из пукнатините на скалите. Има силно разклонено, крехко и увиснало стъбло, дребни, назъбени и лъскави листа, многобройни, широко отворени, разперени като звезда цветове. Затова някъде го наричат витлеемска звезда. Разпространени са два сорта — единият с бели цветове и носи името девойка, а другият със сини цветове — момък.

Камбанките изискват много светлина и понасят преки слънчеви лъчи през сутрешните и следобедните часове. Растат главно през пролетта и тогава се нуждаят от често поливане, особено ако са на слънце. Нужно им е също подхранване през 2—3 седмици с трите главни хранителни елемента. Растенията цъфтят през лятото и се покриват с цветове. След прецъфтяването навлизат в почивка. Тогава водата се намалява, стъблата се орязват, като се оставя само основата им с дължина около 5 см. С това се постигат по-компактна форма на стъблото и повече и по-едри цветове през следващото лято. Пръстта трябва да се сменя през март. Растенията виреят добре в смес, съставена от 2 части листовка, 1 част градинска пръст, 1 част напълно угнил оборски тор и малко едър пясък.