48-годишен бургазлия е задържан за незаконна лихварска дейност

Мъжът е задържан при акция на служители на звено “БОП”-Бургас. С прокурорско постановление за 72-часово задържане, му е наложена постоянна мярка “Задържане под стража”

Специализираната полицейска операция на територията на областния град е реализирана на 21 април. Задържан е 48-годишният Н.З. /48 г./ от Бургас, който се е занимавал с незаконна лихварска дейност. В дома му са открити и иззети множество документи, свързани с извършваната от него престъпна дейност – нотариални актове за договорни ипотеки, записи на заповеди, договори за отпуснати парични средства, както и платежни банкови документи за получени суми. Договорните ипотеки той сключвал не само с хора от Бургас и региона, но и от вътрешността на страната. По първоначална информация Н.З. развивал престъпната си дейност от три години.
В хода на разследването, което е започнало в края на миналата година, спецполицаите разкрили механизма, по който бургазлията развивал престъпната си дейност. Той зарибявал клиентите си с обещанието за бързо отпускане на кредити срещу месечни лихви, които варирали от 4 до 10% месечно, поставял и условието – кредитите да бъдат обезпечени с ипотеки на недвижими имоти. После хората получавали нужните им суми, като при невъзможност за изплащане на дължимите лихви Н.З. им начислявал други лихви под формата на неустойки или им отнемал  имота.
На Н.З. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по смисъла на чл.252, ал.2 от НК и е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. С решение на съда му е наложена постоянна мярка “Задържане под стража”.
Продължава работата по установяване и на други приближени до Н.З., съдействали му при отпускането на паричните средства и изготвянето на договорните ипотеки и записи на заповеди.
Хората, пострадали от престъпната дейност на бургазлията, могат да потърсят съдействие от служители на звено “БОП”-Бургас на тел. 056/856-102 и 056/856-793.