45 енергийни министри обсъждат бъдещето на ядрената енергетика в Париж

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков участва в международна конференция за използването на ядрената енергия за мирни цели в Париж. Във форума, който бе открит вчера от френския президент Никола Саркози и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, участваха 45 министри на енергетиката и експерти от 60 страни по света, представители на Международната агенция за атомна енергия  и от Европейската организация за развитие и сътрудничество.

Европа подкрепя развитието на ядрената енергетика като източник на чиста енергия без опасни въглеродни емисии, подчерта при откриването на конференцията президентът Саркози. По време на форума бяха дискутирани въпроси за ролята на ядрената енергия и енергийният микс като условия за устойчиво развитие, начините за финансиране на ядрените програми, нормите за отговорно използване на ядрената енергия, формата на сътрудничество с „новите“ страни производителки на ядрена енергия и др.

Ядрената енергетика запазва значението си в енергийния микс на България, подчерта в изказването си на форума министър Трайков. Той участва в пленарната сесия на министрите и в кръгла маса за финансирането на ядрената енергетика. Министърът представи пред колегите си статуса по ядрените проекти на България – преструктурирането на АЕЦ «Белене» и предпроектното проучване за изграждане на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

По време на форума министър Трайков се срещна с енергийни министри и представители на енергийни компании. С вицепремиерът и министър на енергетиката и промишлеността на Катар Абдула бин Хамад ал Атия министър Трайков обсъди перспективите за доставка на втечнен природен газ от Катар за България, както и други енергийни въпроси от взаимен интерес.

Франция заема 15 място сред водещите чуждестранни инвеститори в България. По предварителни данни на БНБ към септември 2009 г. френските инвестиции у нас са били около 179 млн. евро. Париж заема шесто място в стокообмена на страната ни с държавите от ЕС. Към ноември 2009 г. е регистриран спад от над 15% в българския износ за Франция  и също намаление от близо 30% във вноса у нас от Франция. Водещите стоки в българския износ за Франция са дрехи, месо, машинни части, санитарно обзавеждане и др., а във вноса ни от Франция – автомобили и транспортни средства, индустриални инсталации, медикаменти и др.