40 фирми в битка за “Тракия”

magistralaНад 40 оферти вече са постъпили за отсечката на магистрала „Тракия“ между Стара и Нова Загора, съобщиха за „Стандарт“ от пътната агенция. Битката ще бъде за получаване на най-голямата строителна поръчка в пътния бранш у нас. Досега не е имало такъв голям интерес към търга за първия от оставащите три участъка за завършване на магистрала „Тракия“. Причината е в либералните условия на конкурса, твърдят специалистите. 
Кандидатите за изграждане на пътя трябва да са построили 35 км шосета през последната петилетка. За предходните три финансови години пък трябва да са работили по инфраструктурни поръчки на обща стойност 200 млн. лв. Фирмите, които искат да строят 31,8 – километровата отсечка, ще трябва да разполагат с 20 млн. лв. финансиране. 
Те ще трябва да предложат и график по време и стойност. Всеки етап ще е със стойност от 2% до 5%, а последните четири фази ще са за минимум 10% от поръчката. 
Спечелилият ще гарантира качеството на работата си и с 5% от цената на сделката без ДДС. Тези пари държавата ще задържи за срок до 5 години.  Неустойката по договора ще е до 25% от стойността му. Девет-десет родни компании имат шанс да участват самостоятелно в конкурса, отбеляза при обявяването на тръжната процедура регионалният министър Росен Плевнелиев. 
Другите български фирми могат да се сдружават и да участват в търга с чуждите си колеги. Документите за конкурса се приемат до 13 януари.
Наталия Малчева

в-к Стандарт