40 възпитаници на домове за деца, лишени от родителска грижа заминават за Кипър

От 21 до 26 февруари т.г. група от 40 деца и възпитатели от пловдивските социални домове ”Княгиня Мария Луиза”, ”Олга Скобелева” и ”Рада Киркович” ще пребивават в Кипър. Тази договореност бе постигната по време на посещението на президента Георги Първанов през октомври м.г. по предложение на почетния консул на Република България в Кипър г-н Вакис Лоизу.

В условията на децентрализация на тези домове и необходимостта от бърза и добра организация на пътуването беше предложено на община Пловдив и тя се ангажира с цялостната организация по гостуването на децата.

Децата ще бъдат настанени в хотел на веригата “Луис” (Louis Hotels), която изцяло ще поеме разходите за пътуване, посещения на забележителности и престой в гр. Ларнака. Самолетната компания “България Еър” осигурява безплатни билети за полетите.

Ще бъде предоставена възможност на възпитаниците на домовете да се запознаят с природни и културни забележителности в Кипър. Осигурено е посещение на океанския аквариум и на манастира в курорта Агиа Напа, катедралата Лазарус и музея в селището Скарини, катедралата Св. Джон и градския музей в Никозия, разходки покрай морския бряг и др.

На 24 февруари в Никозия ще бъде секретарят на Президента по социалната политика Николай Николов, който ще благодари на г-н Вакис Лоизу и ще разговаря с него за развитие и утвърждаване на инициативата.