30 % ръст при продажбите на ядки се очакват за празниците

statistikaСофия. 30 % ръст при продажбите на ядки се очакват за празниците, въпреки кризата. Това прогнозират от Чипи ядки. Българинът е традиционалист и затова на постната празничната трапеза задължително присъстват и ядки. Те успешно заместват месото и млечните продукти, защото са много богати на белтъчини. Въпреки, че у нас най-много се консумират фъстъци и слънчоглед, по Коледа хората са склонни да се охарчат повече и за по-скъпи ядки като бадеми, лешници и кашу. Тогава са предпочитани и по-големи опаковки от минимум 100 гр. Веднъж отворен обаче, пакетът трябва да се съхранява на сухо и хладно място без достъп на слънчева светлина. 
За предпочитане е и самите опаковки да са непрозрачни, за да запазят ядките полезните си свойства. 
Ядките са най-бързо развиващата се категория в снакс сегмента. В последните три години пазарният им дял расте с около 30% на година, а преди това – с около 10%.
Според проучване 80,1% от българите консумират ядки поне веднъж седмично. Кашуто, бадемите и лешниците се свързват с по-високо качество на живот и се смятат за отлично мезе на силните спиртни напитки. За бирата най – предпочитани са фъстъците, показва изследването. Най-много ядки (28,7 %) се похапват с партньора. Любимото място за консумацията им е вкъщи (57,2 %) или на улицата (11 %)./агенция „Фокус“/