3 Март в българските посолства

Националният празник 3-ти март бе отбелязан в база „Бутмир” край Сараево

В периода 26 февруари -1 март 2010 г. в Сараево гостува девически хор „Евмолпея” от Пловдив в рамките на фестивала „Сараевска зима”. На 26 февруари т.г. по случай празника 3-ти март хорът изнесе концерт, организиран от българския военен контингент в база „Бутмир”, на който присъстваха заместник-началникът на базата, посланикът в Босна и Херцеговина, служители на посолството, военни лица от различни контингенти.

На следващия ден хорът даде концерт в рамките на фестивалната програма в Народния театър в Сараево, с който участва в заключителните прояви на фестивала. На концерта присъстваха директора на фестивала Ибрахим Спахич, посланик Андрей Трънски, членове на дипломатическото представителството, български служители в различни международни организации в Сараево.

Директорът Спахич и посланик Трънски след концерта дадоха кратко интервю за медиите, в което изтъкнаха дългогодишното участие на България в най-популярния културно събитие в страната.

На 10 февруари т.г. театралната трупа „Алма алтер” също взе участие във фестивалната програма на „Сараевска зима”.

С тези си изяви българското участие може да се окачестви като най-многолюдното в тазгодишното издание на фестивала „Сараевска зима”.

x x x

Тържествено отбелязване на 3-ти март в Лисабон

На 28 февруари 2010 г. българското неделно училище в Лисабон отбеляза националния празник 3-ти март. Тържеството се състоя в салоните на Посолството и бе открито с приветствено слово на посланика на България в Португалия Иван Петров.

За присъстващите прозвуча българският национален химн, след което учениците представиха кратка програма от стихотворения и музикално изпълнение на цигулка.

На тържеството освен много родители, учители и деца, бяха и изявени представители на българската общност в Португалия, сред които доайенът й Николай Фиков, преподаватели и представители на бизнес средите.

Всички деца и гости получиха мартеница.

x x x

Отбелязване в Москва на Националния празник 3 март

На 1 март 2010 г. Посолството на Република България в Москва отбеляза тържествено националния празник 3-ти март.

На празничното събитие присъстваха високопоставени представители на руските държавни институции, депутати, представители на бизнеса и културните среди, ръководители на дипломатическите мисии, акредитирани в Москва, видни представители на обществени и религиозни структури, много българи, журналисти.

По стара българска традиция гостите бяха дарени с мартеници, изготвени специално за случая от руски ученици.
x x x

С пиесата „Хъшове” ще бъде отбелязан националният празник 3-ти март в Букурещ

На 1 март 2010 г. в Румънския Национален театър “Йон Лука Караджале” бе дадена пресконференция от ръководството на Българския национален театър във връзка с представянето на пиесата на Иван Вазов “Хъшове”. Тя ще бъде изнесена на 2 март 2010 г. по случай националния ни празник 3-ти март. В инициативата взеха участие ръководителите на Румънския Национален театър (РНТ), както и извънредният и пълномощен посланик на Р България в Румъния Валентин Радомирски.

Присъстващите журналисти от повечето румънски печатни медии отправиха множество въпроси към режисьора Александър Морфов, който информира за предстоящата прожекция на пиесата “Хъшове” по Българската Национална телевизия. В рамките на пресконференцията бе изразено общо желание за по-широко сътрудничество между румънския и българския национален театър. В тази връзка се очаква през месец юни 2010 г. РНТ да гостува в Народния театър “Иван Вазов”.

Пиесата ще бъде заснета от представителите на румънската Национална телевизия “TVR”.

x x x

С испанска премиера на „Имигранти” бе отбелязан националният празник 3-ти март във Валенсия

На 24 февруари 2010 г., по инициатива на Генералното консулство във Валенсия, в град Гандия се състоя испанската премиера на българския документален филм „Имигранти”, който разказва за трудния живот на няколко български имигрантски семейства във Валенсианска област.

Събитието бе посветено на националния празник 3-ти март и бе осъществено съвместно с кметството на Гандия. Генералният консул Костадин Коджабашев поздрави присъстващите в залата с националния празник на България.

Българският режисьор-документалист Андрей Алтапармаков, автор на филма, пристигна специално за премиерата и представи лично филма. Вълнуващ момент бе присъствието на премиерата на почти всички участници в него – българи и валенсианци. Гости на прожекцията бяха над 250 души, сред които кметът и заместник- кмета на Гандия, представители на автономното правителство на Валенсия и на кметствата на Валенсия, Гандия, Хатива, Енгера, на миграционните власти от провинция Валенсия, членове на консулския корпус във Валенсия, служители на Генералното консулство, както и много наши сънародници.

x x x

Честване на националния празник 3-ти март в Посолството в Токио

На 2 март 2010 г. националният празник 3-ти март бе отбелязан тържествено в салоните на българското посолство в Токио.

Поздравления по случай националния празник на страната ни поднесоха председателят на Горната камара на японския парламент Сацуки Еда и депутати от двете камари на парламента, главният церемониалмайстор на Императорския дворец Такекадзу Кавамура, високопоставени представители на японското Министерство на външните работи, Министерство на икономиката и търговията и други държавни ведомства, представители на деловите, културните среди и медиите, ръководители и членове на японски граждански Дружества за приятелство с България, посланици и дипломати.

По стар народен обичай гостите бяха посрещнати с мартеници от български студентки в национални носии. Присъстващите на приема имаха възможност да се запознаят с българската история и традиции чрез излъчването на видео-презентация за мартениците с музикални народни мотиви и на документалния филм „Севт Безсмъртният: Тайните на един тракийски цар”, автор Златина Русева.

x x x

Националните флагове на България и САЩ се издигнаха в Ню Йорк по случай 3 март

На 27 февруари 2010 г. по случай националния празник 3 март Генералното консулство на Р България в Ню Йорк организира церемония по вдигането на националните флагове на България и САЩ в първия парк в Америка – Боулинг грийн в Манхатън. Националните флагове бяха издигнати на авеню Бродуей на едно от най-посещаваните от туристи места – скулптурата на уолстрийтския бик. Флаговете ще останат на високите около 15 метра пилони в продължение на една седмица.

Присъстващите бяха поздравени от временно управляващия Генералното консулство на Р България в Ню Йорк Светлана Стойчева-Етрополски, Постоянния представител на Р България към ООН посланик Райко Райчев и от кметството на града. За гостите бе изнесена музикална програма с участието на американския ансамбъл за български фолклорни танци „Босилек”, трио „Лила” и детския хор „Гергана” към генералното консулство.

В края на тържеството на площада в близост до Нюйоркската стокова борса се изви българско “право хоро”, в което се включиха всички присъстващи.

x x x

С изложба за глаголицата бе отбелязан националният празник в Загреб

На 1 март 2010 г. по случай Националния празник на България в салона на кметството на Загреб бе открита изложба „Глаголически ренесанс и Глаголически следи” от кмета на града Милан Бандич.

Извънредният и пълномощен посланик на България в Хърватия д-р Иван Сираков поздрави гостите по случай празника 3-ти март. Слово за глаголицата и духовните връзки между хървати и българи произнесе академик Йосип Братулич. Художникът Коста Костов връчи символично на председателя на Националната комисия за ЮНЕСКО в Хърватия академик Владимир Маркович монументалното платно „Глаголически следи”, изработено от художниците, участвали в Деня на глаголицата в Задар.

На тържествената инициатива присъстваха представители на администрацията на президента, на правителството, на Хърватския Сабор, висши служители на Министерството на външните работи, на министерствата на икономиката, културата, науката и образованието, земеделието и други официални институции. Сред гостите бяха и хърватски интелектуалци – дейци на науката, образованието, културата и изкуството, видни представители на деловите среди в Хърватия, журналисти, посланици и други членове на дипломатическия корпус в Загреб, членове на Общността на българите, живеещи постоянно в Хърватия.

x x x

В Москва бяха положени венци пред паметника на освободителите на Плевен

На 2 март 2010 г. в Москва пред Параклиса-паметник на руските гренадири бе тържествено почетена паметта на воините, загинали за освобождението на България от османско иго. Панихидата бе отслужена по случай националния празник 3-ти март и с благословията на негово светейшество Кирил, Патриарх на Русия и цяла Москва.

Посланикът на Република България в Руската федерация Пламен Грозданов се обърна с тържествено слово към събралите се пред Параклиса-паметник българи и руски граждани.

Присъстваха представители на Министерството на отбраната и външните работи на Руската Федерация, на Държавната дума и на руски обществени организации.

Церемонията завърши с тържествен марш на войсково подразделение на почетния караул на Кремъл.